Održana tribina „ i Naš Grad razvrstava otpad“

951 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 29. veljače 2020. – Jučer je u Industrijskom parku održana tribina projekta „ I naš grad razvrstava otpad“ na kojoj je Hrvoje Dokoza, direktor tvrtke EcoSolutions, koja je partner u projektu, govorio o pravilnom razvrstavanju i prikupljanju otpada, te njegovom korištenju kao sirovine i gospodarskom resursu, čuvanju okoliša i mjerama koje poduzima Europska komisija. Govorio je i o kaznama koje predviđa za države koje se ne pridržavaju smjernica i ne udovoljavaju utvrđenim kriterijima.
-Danas govorimo o jednoj smjernici Europske komisije, a to je kružno gospodarstvo. Pravilno odvajanje i korištenje otpada, te pravilno gospodarenje sirovinom postaje nužno da bi se tvrtka profitabilno ponašala na tržištu. Danas više ne možemo uzimati sirovinu iz prirode u neograničenim resursima, već veliku količinu sirovine koju imamo kroz proizvode koje koristimo koristit na način da recikliramo i vratimo opet u proces proizvodnje. Nužno je i prilagodit procese proizvodnje novim tehnologijama da smanjimo količinu škarta, koji se kasnije pretvara u otpad koji moramo zbrinjavati.
Važno je da i građani pravilno postupaju sa sirovinom. Ako, naprimjer, odvojimo papir i u njega zamotamo riblje glave taj papir više nije upotrebljiv. Isto je tako i sa plastikom. Imate uzorne građane koji će bocu u kojoj ima nešto tekućine oprati i očistiti. U suprotnom, netko će u boci ostaviti pola litre mlijeka i cijeli će kontejner kontaminirati. Isto je i sa biorazgradivom otpadom i saznanjima čemu služi kompost i na koji se način kompostira.
Važne su ovakve edukacije da se pravilno postavimo prema postupanju sa sirovinom, bilo u industrijskim procesima ili u našem domaćinstvu. Svi smo dio istog zatvorenog kruga i ako želimo opstati u poslu, biti profitabilni u svojim tvrtkama moramo se ponašati odgovorno i ekološki odgovorno – kazao je Hrvoje Dokoza.

Related Post

ADVENT U NAŠEM GRADU

Autor - 21/12/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 21. prosinac 2012. – Danas je u Društvenom domu šesti puta za redom u organizaciji Turističke zajednice Nova…