Održana vježba „Sigurnost 19“

693 0

Velika međuresorna vježba „SIGURNOST 19“ održana je danas na prostoru triju dalmatinskih županija. Centralnom događanju na području Divulja prisustvovali su premijer RH Andrej Plenković, ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar uprave Lovro Kuščević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, članovi Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, predstavnici vatrogasnih zajednica županija te drugi gosti i uzvanici.
Nakon što je premijeru Plenkoviću prijavak podnio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, svi okupljeni su se uputili prema dvorani u kojoj su na ekranima i preko prezentacije pratili događanja na izdvojenim lokacijama. Na početku je general gbr Željko Živanović predstavio novi besposadni sustav Orbiter koji je korišten na vježbi. Potom je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković ukratko okupljene upoznao s događanjima na pojedinim točkama na kojima se izvodila vježba. Tako su okupljeni gosti mogli pratiti rad zemaljskih snaga i protupožarnih zrakoplova Canadair kod Gračaca, zaštitu kritične infrastrukture na području NP Krka, punjenje zrakoplova Airtrctor pomoću vatrogasne cisterne na Zračnoj luci Brač te događanja vezana uz simulaciju velike prometne nesreće na području tunela Sveti Ilija kod Makarske. Uz navedene lokacije, uzvanici su pratili snimku rada Situacijskog operativnog središta, u koji su se u realnom vremenu slijevali svi podaci s prethodno navedenih lokacija.
Ministar Božinović obratio se nazočnima naglasivši da svi imaju svoje mjesto u sustavu domovinske sigurnosti. Ustvrdio je da su za izvođenje vježbe odabrane lokacije na kojima se prikazuje realna situacija. Vježba je prilika da se testira novi sustav te utvrdi učinkovitost sustava.
Ministar Krstičević zahvalio se svim sudionicima međuresorne vježbe. Naglasio je da vježba prikazuje učinkovit sustav domovinske sigurnosti te dobru koordinaciju svih snaga sustava.
Dodao je da je Hrvatska vojska pripremila i kopnene, zračne i pomorske snage za nadolazeću protupožarnu sezonu kako bi pomogla vatrogascima u slučaju potrebe.
– U mandatu ove Vlade i sazivu Hrvatskog sabor učinjen je iskorak u poštovanju Hrvatske vatrogasne zajednice koja će biti dignuta na razinu središnjeg državnog tijela. To je poruka svima vama koji živite vatrogastvo i u dobrovoljnim i u vatrogasnim postrojbama. Premijer Plenković zahvalio se svim sudionicima vježbe „Sigurnost 19“ na demonstraciji operativne sposobnosti te naglasio kako se vidi dobra suradnja svih sudionika sustava zaštite od požara.
Potom je uslijedilo potpisivanje Sporazuma o suradnji u gašenju velikih šumskih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima Oružanih snaga RH, koji su potpisali ministar Krstičević i zapovjednik Tucaković. Također je potpisan Sporazum o suradnji između Ministarstva obrane RH i Hrvatske gorske službe spašavanja koji su potpisali ministar Krstičević i pročelnik HGSS-a Josip Granić.
Nakon kratkog posjeta Situacijsko-operativnom središtu, u kojem su ukratko upoznati s radom službenika, dužnosnici su se uputili na prostor vojarne „Knez Trpimir“, gdje je uslijedila vatrogasna vježba u kojoj je prikazano postupanje prilikom požara otvorenog prostora. Uz vatrogasna vozila i vatrogasce, na vježbi su sudjelovali protupožarni zrakoplovi Canadair i Air Tractor te helikopteri. Prikazana je mogućnost korištenja vojnog desantnog broda za prijevoz vatrogasaca na požarište te desantiranje vatrogasaca iz helikoptera. Simulaciju izvlačenja ozlijeđenog vatrogasaca pomoću helikoptera izveli su pripadnici HS tima, sastavljeni od članova Državne intervencijske postrojbe i HGSS-a. Vježba je završila kada su vatrogasci koji su visjeli na konopu iz helikoptera razvili hrvatsku zastavu.
Nakon vježbe uslijedio je tehničko taktički prikaz sredstava i opreme predstavnika svih operativnih snaga koje su sudjelovale na vježbi.

Related Post