Ogranak Matice hrvatske organizirao još jedan orguljaški koncert za pamćenje

1194 0

Autorica: Ivanka Herceg, Radio „Bljesak“ Okučani

NOVA GRADIŠKA  – Održan je u novogradiškoj crkvi sv. Terezije Avilske 28. listopada u organizaciji  župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, novogradiškog Ogranka Matice hrvatske i Umjetničke radionice Heferer. Nastupili su Matej Predojević Petrić-tenor, a za orguljama istaknuti hrvatski orgljuljaš Mario Penzar.

Matej Predojević Petrić pjevanje je usavršavao kod eminentnih vokalni pedagoga poput Dunje Vejzović, Tomislava Mužeka, Francisca Araize, Snježane Bujanović Stanislav, Stojana Stojanova. Student je pete godine integriranog prijediplomskog i diplomskog studija pjevanja u klasi prof. Dunje Vejzović na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dobitnik je više nagrada na državnim i međunarodnim natjecanja, a posebno, kako ističe, izdvaja 1. nagradu i specijalnu nagradu organizatora natjecanja na međunarodnom pjevačkom natjecanju „Lazar Jovanović” u Beogradu. Nastupa na mnogobrojnim projektima, koncertima te gala opernim koncertima kao solist uz pratnju korepetitora, zborova i orkestara Muzičkih akademija u Puli i Zagrebu, hrvatskog komornog orkestra, orkestara zagrebačkoga i riječkog Narodnog kazalište te uz orgulje na koncertima iz serije koncerata orguljaškog festivala Heferer.

– Zahvaljujući Koncertnoj direkciji Zagreb i Heferer festivalu koji je najveći orguljaški festival u Hrvatskoj tijekom godine organizira se niz orguljaških koncerata, pa tako i ovaj u Novoj Gradiški. S Heferer festivalom sam već surađivao na otoku Rabu i u Klanjcu i nedavno me je gospodin Heferer pitao želim li nastupati u svom rodnom gradu. Nisam dvojio.To je uvijek lijepo, ali ujedno i velik ispit pred domaćom publikom. Neizmjerno je zadovoljstvo ponovno vidjeti  drage prijatelje, obitelj, sugrađane i nastupiti pred njjima – rekao nam je u razgovoru Matej Predojević Petrić. Također je istaknuo kako je posebno duhovno iskustvo i ljudsko i umjetničko pjevati u crkvi, a kako je naglasio, vjerojatno je i publici doživljaj isto takav. – Uvijek se veselim nastupima u rodnom gradu i nadam se da ću uspjeti ostati slobodan umjetnik tako da mogu nastupati diljem svijeta i ponovno se vraćati ovdje- rekao nam je Matej Predojević Petrić.

Mario Penzar istaknuti hrvatski orguljaš o suradnji s Matejom Predojevićem Petrićem rekao je kako će mu to biti novo iskustvo, ali i da inače surađuje s učenicima Dunje Vejzović te da se veseli zajedničkom muziciranju. -Zanimanje za orgulje među mladima postoji i vrijedno je napomenuti da danas u Hrvatskoj imamo velik broj sjajnih mladih glazbenika koji svojim umjetničkim radom pridonose obogaćivanju hrvatske glazbene scene. Orgulje su poput ljudi. Svaki instrument je jedinstven i različit od svih drugih i svaki od njih ima jedinstven zvuk te pruža brojne mogućnosti za stvaranje glazbe –naglasio je prof. Penzar, koji je nakon dosta godina ponovno nastupio u Novoj Gradiški.

Na kraju koncerta Matej Predojević Petrić zahvalio je prof. Penzaru na prilici da zajedno nastupe, sugrađanima koji su dolaskom podržali i njegov umjetnički rad, a posebna zahvala – zagrljajem- bila je upućena majci Ivani.

Zadovoljstvo i ovim iznimnim kulturnim događajem, kao i suradnjom s Umjetničkom radionicom Heferer te novogradiškim Ogrankom Matice hrvatske izrazio je i vlč. Branko Gelemanović, župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije.

Related Post

Susret Križara u Požegi

Autor - 16/09/2019 0
Autor Požeška biskupija POŽEGA, 15. rujna 2019. – Na blagdan Uzvišenja sv. Križa, 14. rujna u požeškoj župi sv. Leopolda…