OKRUGLI STOL: “Novogradiško bojište u Domovinskom ratu”

1577 0

NOVA GRADIŠKA  – U povodu obilježavanja  27. obljetnice  121. brigade-pukovnije HV-e Nova Gradiška održan je u gradskoj vijećnici  27. rujna  okrugli stol  na kome su se okupili  branitelji i njihovi zapovjednici  zaslužni za dobro organiziranu obranu  od  srpskog agresora. Tema okruglog stola bila je “Novogradiško bojište u Domovinskom ratu”.

Organizator je bila Udruga hrvatskih branitelja domovinskog rata 121. brigade/pukovnije uz pokroviteljstvo Ministarstva hrvatskih branitelja, Brodsko-posavske županije, Grada Nova Gradiška i općina Okučani, Stara Gradiška, Cernik, Vrbje, Staro Petrovo Selo i Rešetari.

Poslije intoniranja Lijepe naše i minute šutnje za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje kao i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana okupljene je sudionike i goste okruglog stola pozdravio Damir Matošević, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata 121. brigade/pukovnije.  Kao  ciljeve koji se  žele postići istaknuo je  istinito prikazivanje ratnih događanja na Novogradiškom bojištu i doprinosa 121. brigade/pukovnije u Domovinskom ratu.  Smatra da su nužna daljnja okupljanja ratnih zapovjednika 121 brigade/pukovnije do razine satnije i niže, prikupljanje građe u pisanom obliku, ratnih slika i dokumentacije radi izrade “Monografije 121. brigade/pukovnije. Matošević je tom prigodom istaknuo kako će prvi puta nakon 27 godina o ovoj temi govoriti najkompetentniji, zapovjednici brigade-pukovnije i bojni.  Kazao je da mu je izuzetno drago što se ovom vrijednom skupu odazvalo dosta predstavnika postrojbi koje su djelovale u sklopu 121. brigade/pukovnije.

O vremenu od nastanka RH do 28. lipnja 1991. godine govorio je Zdravko Sokić, tadašnji predsjednik Kriznog stožera Grada. Uslijedilo je izlaganje brigadira Željka Žgele od osnutka 3. bojne 108. brigade HV, dakle od 28. lipnja 1991. do 27. rujna 1991. godine.O periodu od osnutka 121. brigade HV do 31. svibnja 1994. godine govorio je brigadir Josip Mikšić. U sklopu 121. brigade djelovale su 1., 2. 3., 4. bojna, Samostalna Psunjska satnija, Samostalna satnija, Topništvo, Logistika, Inženjerija, 3. satnija 3. bojne 3 Gardijske brigade i 80. samostalna bojna.  Riječi je bilo o djelovanju nekih postrojbi, a prema odazivu  sudionike okrugloga stola. O ustroju i djelovanju 1. bojne govorio je brigadir Žgela;  2. bojne pukovnik Marin Vlaović i satnik Petar Jelančić; Samostalne Psunjske satnije satnik Luka Zec, Samostalne satnije pukovnik Ante Šolić, Logistici pukovnik Mijo Kulić i o 3. satniji 3. bojne 3. Gardijske brigade bojnik Marko Derežanin.O vremenu od preustroja 121. brigade u 121. pukovniju od 27. srpnja 1994. do 30. lipnja 1996. godine izlagao je  ponovno brigadir Željko Žgela. U sklopu  121. pukovnije djelovale su 1., 2. i 3. bojna. O prvoj je govorio natporučnik Antun Šajfar, dok se natporučnik Mihajlo Matokanović zahvalio na organizaciji ovoga skupa jer, kako je rekao , istinu trebaju iznijeti i zapisati oni koji ju znaju i koji su izravno sudjelovali u spomenutim postrojbama u domovinskom ratu. O ustroju i djelovanju 3. bojne govorio je satnik Josip Petranović, a skup je u ime 108. brigade Slavonski Brod pozdravio i bojnik Antun Grgurević.

Zaključeno je među ostalim da se sve izgovoreno i zapiše i dostavi Udruzi koja je organizator ovoga okrugloga stola te da se oformi tijelo koje će nastaviti daljnje prikupljanje potrebne dokumentacije o 121. brigadi/pukovniji u Domovinskom ratu. Prema dogovoru slijedeće bi okupljanje trebalo uslijediti za tri tjedna.

Treba spomenuti da su okrugli stol s temom “Novogradiško bojište u Domovinskom ratu pratili i prof. Mate Rupić, zamjenik ravnatelja Hrvatskog dokumentacijskog centra, kao i djelatnik spomenutoga Centra dr. znanosti Natko Martinić Jerčić.

Obilježavanje 27. obljetnice ustroja 121. brigade/pukovnije nastavljeno je 28. rujna sportskim sadržajima- prijateljskom utakmicom veterana “Sloge” i veterana 121. brigade/pukovnije, a  središnji sadržaji dogodit će 29. rujna.

Svim pripadnicima 121. brigade/pukovnije od srca čestitam 27. obljetnicu ustroja njihove postrojbe.

Related Post

Požari kod Šibenika i Splita

Autor - 05/07/2019 0
Tijekom jučerašnjeg dana zabilježeni su požari na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, a na njihovu gašenju angažirano je oko stotinu…