Okučanci ne zaboravljaju VRO „Bljesak“ i branitelje koji su svoje živote ugradili u oslobađanje zapadne Slavonije

1090 0

Autor Franjo Samardžić

Radit će se drugi dio spomen-obilježja „Kristalne kockice vedrine“ i dodatno urediti Spomen-parka za što je već izrađeno idejno rješenje

OKUČANI, 29. listopada 2018. – Općina Okučani i Ministarstvo hrvatskih branitelja ulažu velik trud i novac kako bi se trajno obilježila Vojno-redarstvena operacija „Bljesak“ i spomen na hrvatske branitelje koji su svoje živote ugradili u oslobađanje okupiranog dijela zapadne Slavonije i domovine Hrvatske.

Vizuru središta Okučana promijenilo je ove godine spomen-obilježje „Kristalne kocke vedrine“, rad akademskog kipara, prof. Dalibora Stošića. Simbolično su ga, na 23. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ , skidanjem traka trobojnica, otkrili kadeti Hrvatske vojske i pripadnici policije. Simboličnim polaganjem crvenih ruža na svaku „kocku vedrine“, u pratnji domoljubne pjesme „Ovo je naša krv“, pedeset i jedno dijete osnovne škole Okučani dalo je zalog budućnosti svoje zemlje.

Spomen-obilježje sačinjeno je od 51 čelične, visoko polirane kocke, prema broju hrvatskih branitelja poginulih i umrlih od posljedica ranjavanja u VRO Bljesak. Svaka kocka zasebno simbolizira po jednog poginulog ili umrlog hrvatskog branitelja, odnosno, prema viziji autora, njihove nepomućene duše u kojima se zrcali cijeli naš svijet.

Kako je i najavljeno nastavit će se uređenje spomen parka ispred zgrade osnovne škole. Potvrđuje to i općinski načelnik Aca Vidaković.

-Radit će se drugi dio spomen-obilježja „Kristalne kockice vedrine“ i dodatno urediti Spomen-parka za što već imamo idejno rješenje. Preostaje nam riješiti problem Spomen-sobe. Imali smo rekonstrukciju objekta u kome je ona bila, a Ministarstvo branitelja je dalo prijedlog da se ona izmjesti i napravi u nekom drugom obliku prema stručnom rješenju. Čekamo odluku Brodsko-posavske županije da bi spomen-sobu izmjestili. Dok se to ne riješi onako kako to želi Ministarstvo, mi ćemo i spomen-sobu vratiti natrag – kaže načelnik Aca Vidaković.

Related Post

FASCINANTAN GLAZBENI HRAM

Autor - 25/04/2017 0
Autor Julijana Žirovčić NOVA GRADIŠKA – U nedjelju 23. 04. 2017. je u crkvi sv Terezije Avilske u Novoj Gradiški…