OKUPLJANJE RASELJENIH DOLINACA

447 0

NOVA GRADIŠKA, 14. kolovoza 2011. – Oko tisuću raseljenih Dolinaca, bivših mještana Novog Sela, Gornje i Donje Doline, sela u bosanskogradiškoj Posavini okupilo se tijekom dana u župnoj crkvi Kraljice Svete Krunice, a potom i na igralištu u Ulici Ivana Gorana Kovačića. Raseljeni prije rata i izbjegli diljem svijeta za vrijeme

velikog egzodusa i etničkog čišćenja Hrvata iz Banjalučke biskupije početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, došli su iz brojnih mjesta u Hrvatskoj, Belgije, Švicarske, Njemačke, Austrije, a najviše iz Italije. Došli su da se još jednom, u povodu blagdana Velike Gospe, druže i evociraju sjećanja na rodni kraj u koji se više ne namjeravaju vratiti.

– Okupljamo se da ne izgubimo sjećanje na rodni kraj, da se međusobno ne zaboravimo i da se mlade generacije upoznaju – kaže Milorad Oršulić Mican, čovjek koji je zajedno s uredništvom časopisa „Suza dolinska“ pokrenuo inicijativu za ovakva okupljanja. Velik broj nazočnih Dolinaca najbolji je dokaz koliko je ta ideja prihvaćena.

Pjevalo se i plesalo, a čak 11 ekipa sudjelovalo je u malonogometnom turniru. Treba istaknuti da je okupljanje počelo u crkvi Kraljice svete Krunice u župi Jug gdje je svetu misu predvodio velečasni Tvrtko Tadić. Svima je bilo dragu vidjeti svog dugogodišnjeg svećenika i sudjelovati na dijamantskoj misi kolu je predvodio u povodu 60 godina svećenstva. Sa 83 godine došao iz svoje sadašnje župe kod Livna da bude s svojim Dolincima.

Svetu misu služiti će na blagdan Velike Gospe u Dolini, gdje će Dolinci posjetiti mjesno groblje i na grobove svojih predaka položiti cvijeće i zapaliti svijeće. Na blagdan Sv. Roka Dolinci će se još jednom okupiti na misi u Bosanskoj Gradiški.

Treba dodati da časopis „Suza dolinska“ čuva sjećanje na zavičaj, ali i obavještava raseljene Dolince o najnovijim događanjima vezanim za zavičaj, te o rođenima, umrlima i vjenčanima i tako ih već godinama povezuje.

Related Post

PALAČA PRAVDE

Autor - 17/03/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 17. ožujak 2014. – Gradska izvršna vlast na čelu s gradonačelnikom Željkom Bigovićem ima tešku zadaću sačuvati Novoj…

UGODNIJE DO SREDIŠTA GRADA

Autor - 13/11/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 13. studeni 2014. – U gradskom naselju Ljupina i Ulici kralja Zvonimira česta tema među građanima bio je…