OPĆA BOLNICA NOVA GRADIŠKA – JEDNA OD NAJBOLJE OPREMLJENIH I KADROVSKI EKIPIRANIH GRADSKIH BOLNICA

1233 0

NOVA GRADIŠKA 3. studenoga 2010. – U posljednjih deset godina Opća bolnica Nova Gradiška, iz godine u godinu bilježi značajne pomake u stvaranju boljih prostornih uvjeta, opremanju i kadrovskom unapređenju. Kakvo je stanje u Bolnici i što se čini u 2010. Godini bio je razlog za kratak razgovor s ravnateljem dr. Zoranom Jukićem.

 

 

novagra: Što se ove godine čini na opremanju i kadrovskom ekipiranju bolnice?

 

Prostor, oprema i kadrovi

 

– Kako je predviđeno godišnjim planom, rade se stalna obnavljanja prostora, opreme i kadrova. Ljudi se upućuju na specijalizacije i na subspecijalizacije. Stara oprema se zamjenjuje i nabavljaju se novi aparati koji su nedostajali. U postupku je nabavka novog ultrazvuka kardiotopografa, rendgen aparata i CT aparata. Obnavljaju se prostori bolničke apoteke, prostorije unutar nove bolnice i krov iznad operacijskih sala.  

 

novagra: Da li se Bolnica uspjela financijski konsolidirati?

 

Financijska stabilnost

 

Važno je naglasiti da se Bolnica financijski stabilizirala. Prvih devet mjeseci smo pozitivno poslovali i nadamo se da će tako biti do kraja 2010. godine. Smanjili smo obveze u odnosu na potraživanja tako da je razlika između obveza i potraživanja je oko 7 milijuna kuna u pozitivnom smislu u odnosu na prošlu godinu.

 

novagra: Kakvi su planovi?

 

Izgradnja paviljona za ginekološki i dječji odjel i polikliniku

 

Ne izostaju ni planovi. Buduća velika investicija je nabavka CT uređaja, koji će biti moderan i sukladan današnjem vremenu. Planiramo rekonstrukcije na dječjem i ginekološkom odjelu. Od većih planova koje imamo je plan izgradnje paviljona za ginekološki odjel, dječji odjel i za polikliniku, tako da će polikliničke službe bile izvan bolničkog kruga. Na taj način ćemo rasteretili parkiralište unutar kruga bolnice što predstavlja veliki problem i nama i bolesnicima koji dolaze na liječenje i traže parking u bolničkom krugu.

 

novagra: U posljednjih 10 godina uloženo je puno novca u Bolnicu. Što se bitno promijenilo?

 

Deset godina sustavnog ulaganja

 

Gledajući deset godina unazad u bolnici je došlo do znatnih pomaka. Napravljena su i rekonstruirana i dograđena dva velika paviljona, a to su interna i kirurgija. S time smo na kvalitetan i zadovoljavajući način riješili glavninu prostornih kapaciteta. Dvije manje službe, kao što su psihijatrija i ginekologija, treba na isti način obnoviti i rekonstruirati. Ono što je najvažnije, bolnica se obnovila kadrovski. Od nekadašnjih 30 liječnika u bolnici sada ima 88 liječnika. I ne samo da se ona brojčano poboljšala već se i struktura liječnika poboljšala. Promijenio se i broj sestara. Od vremena kada smo bili u deficitu sestara sada imamo 155 sestara od kojih su veći broj fakultetski obrazovane sestre, sa trogodišnjim, a sada već i petogodišnjim studijem.

Značajna sredstva godinama se ulažu u opremu. U posljednjih deset godine preko 17 milijuna kuna investirano je u opremu tako da naša Bolnica ne zaostaje za nama sličnim bolnicama. Gledajući u odnosu na gradske bolnice naša bolnica je jedna od najbolje opremljenih.  

Dr. Zoran Jukić

 

Related Post

OPĆA BOLNICA NOVA GRADIŠKA

Autor - 02/01/2013 0
Piše: ravnatelj, Dražen Oršulić, dr.med. Ova 2012. godina u Općoj bolnici u Novoj Gradiški biti će obilježena po više događanja…

Seminar o palijativnoj skrbi

Autor - 18/02/2012 0
NOVA GRADIŠKA, STRMAC 18. veljače 2012 – Novoosnovana bolnica „Sveti Rafael Strmac“ u Hrvatskoj je posebna zbog svoje specijalnosti njege…