OPATOVČANI NE ZABORAVLJAJU DOMOLJUBE

699 0

OPATOVAC, 9. studeni 2015. – Godine 2000. mještani Opatovca zajedno s Temeljnim ogrankom HDZ-a, koji je bio i inicijator akcije, podigli su spomenik hrvatskim braniteljima, poginulim u Domovinskom ratu

– Vjekoslavu Šariću i Željku Curiću, ali i svim opatovačkim domoljubima, žrtvama prvog i drugog svjetskog rata i poraća te sudionicima Križnih putova.

U selu ističu dobru suradnju s tadašnjim gvardijanom cerničkog franjevačkog samostana, o. Franjom Tomaševićem, glede zemljišta i sadašnjim, o. Josipom Vukojom. Spomenik je izradio kipar Miroslav Župančić. Svake godine uz značajnije datume hrvatske povijesti, posebno novije, a poglavito na blagdan svetog Roka, zaštitnika sela, ovdje mještani pale svijeće i polažu cvijeće. Rado posjećuju i mjesta gdje su ginuli hrvatski domoljubi i mole za njihove duše. Kako nam je rekao jedan od pokretača i osnivača HDZ-a u selu i tadašnji predsjednik temeljnog ogranka, Ivan Marjanović – Bili, željelo se trajno sačuvati spomen na hrabre hrvatske vitezove, stoga je spomenik i podignut u središtu mjesta, nedaleko crkve.

Lijepi dani mjeseca studenog omogućili su mještanima realizaciju nove akcije – uređenja ograde oko mjesne crkve i spomenika. S tog prostora uklonjeni su čempresi i sada ovdje niče nova ograda, angažiranjem i radom mještana. Prema riječima predsjednika Mjesnog odbora Opatovac, Krunoslava Curića, sredstva za uređenje ograde osigurali su najprije ljudi dobre volje svojim donacijama i jednim dijelom Brodsko-posavska županija.

 

Višnja Mikić

Related Post