OPĆA BOLNICA NOVA GRADIŠKA: Na čelu Odjela pedijatrije i dalje je dr. Dubravka Klobučar

3660 0

Autor Franjo Samardžić

Ide se na obnovu starog pedijatrijskog odjela koji je već godinama prazan u što će se utrošiti 1,3 milijuna kuna. Preseljenje Odjela pedijatrije planira se za proljeće naredne godine

NOVA GRADIŠKA, 31. kolovoza 2018. – Dr. Dubravka Klobučar ima povjerenje ravnatelja Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josipa Kolodzieja pa je ostala voditeljica Odjela pedijatrije.

U Općoj bolnici Nova Gradiška već je 20 godina, od 2009. godine radi kao specijalist pedijatar, a od 2013. godine voditeljica je Odjela. Posljednjih pet godina uglavnom je bila jedini bolnički pedijatar. Pedijatrijski odjel se postupno ekipirao, sada ima 3 specijalista pedijatra na odjelu i 3 specijalizanta, a odobrena su sredstva za nova zapošljavanja medicinskih sestara, pa se Pedijatrijski odjel i u tom se pogledu ekipira.

Edukacija liječnika i sestara, nabava opreme i uvođenje novih dijagnostičkih metoda

-Mogu se pohvaliti da smo se unazad nekoliko godina opremili suvremenom medicinskom opremom koju smo dugo godina priželjkivali. Naši mali pacijenti to jako dobro znaju i osjete jer mogućnost bezbolnih pretraga je puno veća nego ranije.

U planu nam je u narednim godinama edukacija liječnika i medicinskih sestara, te uvođenje novih dijagnostičkih metoda koje do sada nismo imali. U tom smislu vidimo pedijatriju kao pravac napredovanja, ne samo liječnika, već i kroz nabavljanje nove medicinske opreme. Po obećanju ravnatelja idući mjesec kreće adaptacija našeg starog Odjela pedijatrije jer smo dugi niz godina dislocirani. Bili smo na prvom katu Internog odjela, a sad smo na bivšem Ginekološkom odjelu. To jesu dobri uvjeti, ali su neprimjereni za djecu. Mora se znati da se na pedijatriji liječe djeca od rođenja pa do osamnaeste godine života. Dakle, nisu isti uvjeti za odraslog pacijenta i za malo dijete dojenče, te za majku dojilju koja je zajedno hospitalizirana s djetetom. Osim toga 50 posto pacijenata su pacijenti koji zahtijevaju da imaju svoju sestru koja po njih dolazi. Uzmite za primjer, ako imamo na odjelu dvoje djece od tri mjeseca, jedno dijete od 20 mjeseci koje ima cerebralnu paralizu i koju morate štititi od svih mogućih infekcija. Tu su i ostala djeca koja dolaze na različite obrade, pa se mora shvatiti potreba jednog novog i suvremenog Odjela pedijatrije na kojem će se posao moći organizirati u smislu podjele soba na dojenački dio, sobe za odraslu djecu i na inhalacije. Često puta, dok smo bili na starom odjelu, ljudi su znali reći „vi ste poluprazni“ . Naravno. Ako imamo 10 kreveta, treba 5 kreveta za dojenčad i 5 kreveta za veliko dijete. Dakle, ako imamo pretežito veliku djecu na odjelu, soba sa krevetićima za dojenčad je prazna. Moramo uvijek imati duplo više kreveta od broja djece koliko možemo imati iz tog razloga što dojenčad, malu djecu ne možemo stavljati u sobu sa većim djetetom. Imat ćemo i suvremeni apartman na novom odjelu, premda i sada majke koje žele mogu biti cijeli dan uz svoje dijete, a preko noći otići kući. One koje žele smještaj mi se trudimo da im omogućimo smještaj u jednu sobu i da ih odvojimo od ostale djece. Za sve ostale roditelje posjete su neograničene.

Postati Dječji odjel prijatelj djece

Na Odjelu pedijatrije, u uvjetima kakvi su, naravno da se sve čini za dobrobit zdravlja djeteta, ali se ne zanemaruju ni društvene aktivnosti s djecom i za djecu. U predvorju Odjela napravljena je dječja igraonica sa društvenim igrama. Dolaze i volonteri iz Crvenog križa, redovito dolaze učenici iz osnovne škole koja djeci donose darove, održavaju prigodne programe, obično za Dan kruha, Dan jabuka, za Božić i blagdan Sv. Nikole. Za Božić i Novu godinu dolaze neke druge ustanove ili šalju poklone za djecu.

-Osobito volimo kada nam djeca dođu i prirede program, recitacije i izvode igrokaze za djecu.

Nadam se da ćemo naredne godine preseljenjem u novi odjel nastaviti sa suradnjom sa Crvenim križem, i pojačati rad volontera sa djecom koji je nužan da bi naš odjel stekao naziv Dječji odjel prijatelj djece. Naše rodilište je već dobilo taj naziv i ulažemo velike napore da bi Dječji odjel oformili kao Dječji odjel prijatelj djece. Međutim, moraju se zadovoljiti neki uvjeti, od medicinskog osoblja i primjerenog prostora, do dječje igraonice i volontera. Sve to treba posložiti u jednu priču da bi dobili naziv Dječji odjel prijatelj djece – kazala je dr. Dubravka Klobučar.

1,3 milijuna kuna za obnovu starog pedijatrijskog odjela

-Dr. Klobučar je spomenula da idući mjesec krećemo s obnovom pedijatrijskog odjela, starog pedijatrijskog odjela koji je već godinama prazan. Pedijatrijski odjel je 7-8 godina dislociran na Internom i Ginekološkom odjelu. Odlučio sam da ga se mora pod svaku cijenu vratiti tamo gdje mu je mjesto i gdje su najbolji uvjeti za liječenje djece. Projekt smo napravili i kandidirali preko Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Od ukupne vrijednosti prve faze projekta od 1,3 milijuna kuna dobili smo 500.000 kuna iz EU fondova, 250.000 kuna od Brodsko-posavske županije, a 350.000 kuna su naša sredstva koja smo namakli prodajom dva stana koja se nisu koristila godinama i plaćali smo samo njihove režije i održavanje. Natječaj je gotov i ovih dana očekujemo odluku o izboru izvođača, a za otprilike dva tjedna bi mogli krenuti radovi. U drugoj fazi radova ići će energetska obnova tog odjela koja obuhvaća fasadu, izmjenu stolarije i krov. Očekujemo proljeće i useljenje – kaže dr. Josip Kolodziej, ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška.

Related Post

Koncert božićnih pjesama

Autor - 08/01/2018 0
Autor Ivanka Herceg NOVA GRADIŠKA – U mnoštvu prelijepih božićnih koncerata, koje su organizirala Kulturno-umjetnička društva jedan se zasigurno izdvaja,…