POLICIJSKI VIKEND U ZNAKU ALKOHOLA: Pijani vozili bicikle, bez dozvole neregistrirane automobile, tukli se, razbijali stakla

981 0

SLAVONASKI BROD, 19. listopada 2020. – Policijski službenici prošlog su vikenda imali dosta posla, a prometnim prekršajima i prekršajima protiv javnog reda i mira kumovao je alkohol.

70-GODIŠNJAK ZA UPRAVLJAČEM BICIKLA S 1,58 PROMILA – U Gornjoj Vrbi, na kolniku ulice braće Radića, u nedjelju, oko 22.30 sati, dogodila se prometna nesreća u kojoj  je alkoholizirani biciklist zadobio lake tjelesne ozljede.

Prometna nesreća se dogodila na način da je 70-godišnjak upravljao biciklom te u jednom trenutku izgubio ravnotežu i zajedno s biciklom pao na kolnik. Alkotestom je u organizmu 70-godišnjeg bicikliste utvrđena koncentracija alkohola od 1,58 promila.

U ovoj prometnoj nesreći biciklist je zadobio lake tjelesne ozljede te mu je pružena liječnička pomoć u bolnici u Slavonskom Brodu, gdje je zadržan na daljnjem liječenju.

Policijski službenici nastavljaju daljnji rad na podnošenju prekršajne prijave protiv 70-godišnjaka Općinskom sudu u Slavonskom Brodu.

 

PREKRŠAJI PROTIV JAVNOG REDA I MIRA – U nedjelju, 18. listopada, na području Policijske uprave brodsko-posavske, policijski službenici su intervenirali tri puta povodom dojave o remećenju javnog reda i mira.

Oko 2.30 sati, unutar ugostiteljskog objekta u Slavonskom Brodu, javni red i mir su, pod utjecajem alkohola, remetili 33-godišnjak (1,30 promila) i 27-godišnjak (1,76 promila). Isti su prvo došli u verbalni, a potom i u fizički sukob. Nadalje, policijski službenici su utvrdili da ugostiteljski objekt radi, unatoč Odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite o radnom vremenu ugostiteljskih objekata do ponoći. O utvrđenim nepravilnostima, policijski službenici dostavljaju Obavijest državnom inspektoratu te Optužni prijedlog Općinskom sudu u Slavonskom Brodu.

Istovremeno, na željezničkom kolodvoru u Slavonskom Brodu, 20-godišnjak i 19-godišnjak su na javnom mjestu konzumirali alkoholna pića. Policijski službenici su obojicu prekršajno sankcionirali.

U 19 sati, policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod su, u  ugostiteljskom objektu u naselju Andrije Hebranga, prekršajno sankcionirali  alkoholiziranog 26-godišnjaka (2,20 promila) koji je vikom i galamom remetio javni red i mir, a jer ga zaposlenica nije htjela poslužiti alkoholnim pićem jer je bio pod vidljivim utjecajem alkohola. Revoltiran, po izlasku iz ugostiteljskog objekta 26-godišnjak je rukom razbio staklo na ulaznim vratima te zadobio tjelesne ozljede šake. S obzirom da je postojala opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja, prekršitelj je zadržan u posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Policija protiv 26-godišnjaka podnosi prekršajne prijave zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o osobnoj iskaznici.

 

ZADRŽANI U POLICIJI ZBOG PROMETNIH PREKRŠAJA – U subotu, 17. listopada, oko 23.30 sati, na području općine Garčin, policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod, kontrolirali su 21-godišnjaka, kako alkoholiziran upravlja osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom. Izvršenim alkotestiranjem, u organizmu počinitelja očitana je koncentracija od 1,23 g/kg alkohola u krvi u organizmu ispitanika.

U nedjelju, oko 1 sat, brodski policajci su u Sibinju zaustavili neregistrirani osobni automobil, kojim je upravljao 37-godišnji recidivist pod utjecajem alkohola. U njegovu organizmu je očitana koncentracija alkohola od 1,88 promila. Daljnjim provjerama, policijski službenici su utvrdili da mu je vozačka dozvola istekla 2012. godine.

Alkoholizirani vozači su dovedeni u prostorije policijske postaje, gdje su smješteni do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Protiv počinitelja prekršaja, policijski službenici podnose Prekršajne prijave Općinskom sudu u Slavonskom Brodu zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 

PROŠLOTJEDNI NADZORI PROMETA

Na prometnicama na području Policijske uprave brodsko-posavske, u vremenu od 12. do 18. listopada, dogodilo se 26 prometnih nesreća, od kojih 1 prometna nesreća s poginulim osobama (1 osoba poginula), 3 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama (2 osobe zadobilo teške i 2 osobe lakše tjelesne ozlijede), te 22 prometne nesreće s materijalnom štetom.

Policijski službenici su u okviru kontinuiranih nadzora u spomenutom vremenu, utvrdili 415 prometnih prekršaja, od kojih 181 prekršaja nepropisnih brzina, 39 prekršaja ne korištenja zaštitnih sigurnosnih pojaseva, 28 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i 7 prekršaja korištenja mobitela na nepropisan način tijekom vožnje. Potom je utvrđeno 9 prekršaja upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita, 5 prekršaja pretjecanja i obilaženja, 3 prekršaja upravljanja vozilom pod zabranom te su utvrđeni i drugi prometni prekršaji. Bitno je napomenuti da je čak 210 prekršaja evidentirano u vrijeme vikenda (od 16. do 18. listopada).

U spomenutim policijskim nadzorima, naglasak je bio na težim prometnim prekršajima, te su utvrđene i najveće nepropisne brzine i koncentracije alkohola. U petak (16. listopada) oko 21 sat, u Slavonskom Brodu alkotestiran je 57-godišnjak, koji je upravljao osobnim automobilom s 2,24 promila alkohola u organizmu.

Na autocesti A3 (dana 12. listopada, oko 23.30 sati), zaustavljen je osobni automobil za čijim upravljačem je bio 36-godišnjak, upravljajući nepropisnom brzinom od 198 km/h. Najveća utvrđena brzina u naseljenom mjestu evidentirana je 17. listopada, oko 20.45 sati, 28-godišnjak je upravljao osobnim automobilom, u Gornjoj Vrbi, krećući se nepropisnom brzinom od 109 km/h.

Policijski službenici nastavljaju i dalje u kontinuitetu pojačano nadzirati promet, te apeliraju na sudionike u prometu da se pridržavaju odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Related Post