OPĆINA CERNIK: Žele oživjeti rad Turističke zajednice i promovirati bogate turističke sadržaje kojima raspolažu

1813 0

CERNIK, 11.4.2019.- Pod predsjedanjem Vitomira Žakića održana je Izborna skupština Turističke zajednice Općine Cernik. Kako je naglasio Vitomir Žakić, kojem je potvrđen mandat predsjednika, s obzirom da TZ godinama nije bila aktivna, žele je pokrenuti i oživjeti njen rad, i na taj način promovirati bogate sadržaje kojima općina Cernik raspolaže. To su prije svega Franjevački samostan u sklopu kojega postoji Biblijsko-arheološki muzej, knjižnica nulte kategorije, galerija umjetničkih slika, a postoje mogućnosti i za vjerski turizam je samostan raspolaže sa sedam apartmana. Tu je i kula Gračanica, crkva svetog Linarte, izletište Strmac na kojem je bolnica.
„Sve su to objekti koji se posjećuju mimo našeg saznanja. Projektira se Strmac s namjerom da se vrati u prvobitno stanje, s bazenom, svlačionicama, uređuju se objekti dviju kuća u apartmane 8 puta četiri kreveta. Tu je i škola u prirodi u Cerničkoj Šagovini, koja također raspolaže smještajnim kapacitetima i sve su to turistički potencijali koji se mogu ponuditi i od kojih općina može imati solidan prihod. Prema statistikama 4 000 ljudi godišnje posjeti samostan. U planu je izgradnja 1 500 četvornih metara parkirališta kod crkve, za 50 autobusa, biciklistička staza i autobusna linija od kolodvora u Novoj Gradiški do bolnice na Strmcu. Uskoro počinju radovi na obnovi društvenog doma u Cerniku gdje će biti ured Turističke zajednice. Sa HGSS službom odlično surađujemo, a u suradnji s LAG-om zapadna Slavonija želimo zaštiti originalni cernički proizvod ćuptete. Sve su te, uz druge aktivnosti koje planiramo, u cilju podizanja i promoviranja turizma na zadovoljavajući nivo“, kaže Vitomir Žakić, predsjednik.
Dodao je da će rad na početku biti težak, al uz podršku članova turističkog vijeća i ostalih koji žele radit, Turistička zajednica i cernički turizam ugledat će napokon „svjetlost dana“. Skupština je izabrala Marijana Relkovića i Željka Bigovića za članove verifikacijskog povjerenstva, potvrdila mandat članovima skupštine i izabrala članove turističkog vijeća. To su uz Vitomira Žakića, Marijan Relković, Zdravko Sokić, Kristina Bošnjak, Branko Klikić, Zvonko Živković, Alen Kocić, Katarina Timaraci Dijana Betlah Sokić. Prihvaćeno je financijsko izvješće.
„Bez profesionalaca u radu nema rezultata. Tako da pravac kojim idete da se zaposli kvalitetan profesionalac je jedini put koji može dovesti turizam u općinu Cernik, koja ima velikih potencijala. Ono što je isto bitno je uhvatiti europske projekte i tu postoje velike mogućnosti i ne smije se kasniti jer pitanje kako će se to dalje odvijati. Zato mislim da Turistički ured sa profesionalcem trebaju zaživjeti što prije, pogotovo što će se financirati dvije godine iz republičkog proračuna“, kaže Željko Bigović.
„Uvijek je bio problem s politikom koja ne prepozna da je svaki turistički pokušaj nečega, dugoročan. Bez EU fondova se slabo može raditi. Kula Gračanica je iz EU fondova povukla milijun kuna. Čuli smo da je prošli vikend bilo 150 Mađara na Gračanici. Psunj ima 984 metra i mi smo prvi vrh poslije Karpata. Marketinški je to vrlo značajno za tisuće planinara. Sad imamo gvardijana koji ima volju i koji želi sudjelovati u oživljavanju turizma u Cerniku i zato moramo s poslom krenuti što prije“, kaže Zdravko Sokić.

Related Post

ROCK FESTIVAL STARCI

Autor - 15/07/2014 0
STARO PETROVO SELO, 15. srpnja 2014. – 14. put za redom u Starcima pokraj Starog Petrovog Sela održati će se…