OPĆINA STARA GRADIŠKA : Održana 2. sjednica Općinskog vijeća

2990 0

STARA GRADIŠKA – Održana je 2. sjednica Općinskog vijeća Stara Gradiška. Vodio ju je predsjednik Tvrtko Beganović. Na početku sjednice održane 27. srpnja izvijestio je 11 nazočnih vijećnika o osnivanju Kluba vijećnika HDZ-a, te na usvajanje dao zapisnik s prve sjednice, a potom je uslijedio Aktualni sat.

Načelnik Općine Velimir Paušić, pozdravio je nazočne i izrazio uvjerenje kako će se u novom sazivu Općinskoga vijeća raditi konstruktivno na dobrobit svih mještana općine i kako je konstruktivna kritika dobro došla. Zbog novih vijećnika, kako je istaknuo, osvrnuo se na dosadašnje aktivnosti i neke aktualnosti na području općine te izvijestio o priznanju i najvećim ocjenama Općini Stara Gradiška od Instituta za javne financije za transparentnost poslovanja i dostupnost svih dokumenata na čemu je zahvalio Štefici Slovinac, pročelnici Jedinstvenog upravnog odjela i Željki Zečević.

Izvijestio je i o obrascima za porez na nekretnine, kao i obrascima za podatke o količini azbesta na području općine. Upozorio je sve vijećnike da je potrebno izvijestiti sumještane da se svi podaci trebaju prikupiti radi daljnjih procesa te ujedno izvijestio nove vijećnike o svim radovima i aktivnostima koje se provode na području općine. Također je rekao kako su zajedno općine Stara Gradiška, Okučani, Gornji Bogićevci aplicirale za projekt “Zaželi” kojemu je nositelj LAG Zapadna Slavonija. Očekuju se rezultati koncem godine, a tim projektom bilo bi, prema njegovim riječima zaposleno 7-8 žena i on bi zamijenio dosadašnje javne radove pomoći starijima u kući. Izvijestio je i o novoj javnoj rasvjeti (štedljive led-žarulje) te o projektu ESCO za javnu rasvjetu na području svih naselja osim Stare Gradiške za koju su već aplicirali na jedan projekt, tako da bi novu rasvjetu, koja bi bila uključena cijelu noć, imalo područje cijele općine.

Riječi je bilo i o novoj tvrtki Vodovod Zapadna Slavonija za koju nisu potpisali ulazak općine Stara Gradiška, Okučani, Dragalić i Gornji Bogićevci, jer, prema načelnikovim riječima, svi podaci i dokumentacija, po njegovu mišljenju nisu transparentni.

-Ne možemo to poduzeće izbjeći, ali isto tako ne možemo dići ruku za nešto što nam je nepoznato, pa da kasnije prozivaju i mene i sve vas vijećnike- naglasio je.

Planira se završetak uređenja okoliša oko doma u Donjem Varošu, a potom i uređenje doma u Gornjem Varošu.

-Uspio sam ispred HDZ-a ući i u Županijsku skupštinu tako da ću se svim snagama i znanjem boriti za cijeli ovaj kraj. Najavio je načelnik i nabavku novog vatrogasnog vozila u svezi s čim se pregovara s Austrijancima u suradnji s Ivicom Nezićem, predsjednikom DVD.

Mišljenja je načelnik također kako treba odobriti donaciju Mariju Pejakoviću koji putuje na svjetsko prvenstvo u Irsku i predstavljat će Hrvatsku, kao i Staru Gradišku. Radi se o više puta nagrađivanom članu ŠRU Stara Gradiška.

-Trebamo podržati sve osobe koje iza sebe imaju ovakve rezultate – istaknuo je, među ostalim Paušić.

Pitanje vezano za vodovod i cijenu vode kao i kanalizaciju postavio je Ivica Mihaljinić kao i o zapošljavanju u javnim radovima. Naime, izrazio je mišljenje kako jedan od sudionika domovinskog rata, koji nema primanja, nije dobio mogućnost ovakvog zapošljavanja, a prema njegovim riječima, trebao je. Zatraženo je i da oporba ima mogućnost izbora jednog zamjenika Općinskog vijeća. Također je Mihaljinić mišljenja kako se ne treba hvaliti s priznanjima s obzirom na ukupno teško stanje.

Replicirala je nakon odgovora načelnika dr. Roberta Šišić i složila se s Paušićem kako treba pohvaliti trud i zalaganje uposlenih u Jedinstvenom upravnom odjelu, ali i svakog mještanina koji doprinosi razvoju i promociji općine.

Stjepan Margaletić upitao je o stanju Civilne zaštite s obzirom na brojne elementarne nepogode. Načelnik Paušić odgovorio je kako svake godine u inspekciju dolaze predstavnici nadležnih tijela, pa je takva inspekcija bila i u srpnju ove godine.

-Dobili smo određene naloge o tome što trebamo učiniti. U 9. ili 10. mjesecu u planu je vježba CZ u pravljenju zečjih nasipa, s obzirom da smo izloženi poplavama- istaknuo je načelnik Paušić. Također je rekao kako su od opreme nabavljeni svjetleći prsluci, kabanice, a ove godine u planu je nabavka pumpe. – Dosta opreme koristimo i od DVD-a- rekao je.

U daljnjem tijeku sjednice usvojeni su Prijedlog odluke o raspodjeli rezultata poslovanja po godišnjem obračunu Proračuna za 2016, ( 9 ZA, 1 suzdržan), polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za ovu godinu,( 10 ZA, 1 protiv), usvojen je i rebalans proračuna radi već spominjanih projekata, a kako je izvijestila, obrazlažući ga detaljno, Štefica Slovinac, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, s povećanjem prihoda od poslovanja za 1.007.575 kuna ili 28,74% i povećanjem prihoda od nematerijalne imovine za 26.000 kuna ili 2,96%. Rebalans je usvojen sa 8 glasova ZA, 2 suzdržana i 1 protiv). U rebalansu proračuna za ovu godinu predviđena su i sredstva od 22.000 kn za nabavku kompjutora za školu u Staroj Gradiški, jer su sadašnja računala, prema načelnikovim riječima stara već 15. godina. Usvojen je i Prijedlog izmjena i dopuna Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za ovu godinu,(ZA 9, 1 suzdržan) . Mihaljinić je predložio uređenje dječjeg igrališta, a Margaletić izdvajanje sredstava za postavljanje ograde oko kapelice u Pivarama, kako bi se prostor zaštitio od divljih životinja. Načelnik je istaknuo kako nema ništa protiv i kako uvijek pomažu na zamolbu župe, međutim, mišljenja je kako bi inicijativa i trebala doći od župne zajednice i župe. Usvojen je Prijedlog izmjena i dopuna utroška sredstava šumskog doprinosa,(ZA 10, 1 suzdržan). Također je usvojen i prijedlog odluke o izboru osoba kojima se povjerava obavljanje poslova održavanja nerazvrstanih cesta na temelju ugovora(ZA 11). Najpovoljniju ponudu za održavanje poljskih puteva dao je Jozo Žulj, a za održavanje nerazvrstanih cesta jedna tvrtka iz Kutine. Naime, na našem području to inače rade Ceste i PZC, ali. Kako je načelnik istaknuo, očito nemaju interesa za te poslove na području ove općine. Usvojen je i prijedlog Odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka zastupljenih u Općinskom vijeću u 2017. godini i to sa 11 glasova ZA. Za razdoblje od konstituiranja novog saziva do 31. prosinca ove godine HDZ- će primiti iznos od 1. 410, 50 kn, HSS-455,50, HNS-Liberalni demokrati 227,50 kn, SDP- 227,50 kn i SDSS- 227,50 kn. Izabrana je Komisija za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost, sa 9 glasova ZA i 2 suzdržana, a usvojen je i prijedlog Komisije za izbor i imenovanja (ZA 11 glasova), kojega je prezentirala dr. Roberta Šišić. Sastav komisije je slijedeći: Tvrtko Beganović, predsjednik , a članovi Roberta Šišić i Stojan Skopljak. Imenovano je Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, kao i Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja općine, također na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja, koje je prezentirala dr. Roberta Šišić. U Povjerenstvu za procjenu elementarnih nepogoda su: Mihajlo Matokanović, Ivica Nezić i Ivan Kukić, a u Povjerenstvu za dodjelu javnih priznanja: Velimir Paušić-kao predsjednik, te kao članovi- Roberta Šišić, Mato Čović, Ivan Kukić, Zlatinka Barišić.

Slijedeća sjednica kako je dogovarano trebala bi biti početkom rujna.

Related Post

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Autor - 01/03/2013 0
SLAVONSKI BROD, 1. ožujak 2013. – Načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Ante Zovak, na Županijskoj skupštini Brodsko-posavske županije, dana 26. veljače…