OPGenije: Završna konferencija projekta u kojem je 30 nezaposlenih osoba steklo vještine i znanja za pokretanje vlastitog posla

419 0

NOVA GRADIŠKA, 31. Kolovoza 2020. – Danas je u restoranu „Dukat“ u Novoj Gradiški LAG „Zapadna Slavonija“održao Završnu konferenciju projekta “OPGenije”. Projekt je vrijedan 1.489,366,47 kuna i financira se iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Partneri u projektu su LAG-ovi „Slavonska ravnica“, „Posavina“ i „Zeleni trokut“, a posrednička tijela Ministarstvo za demografiju , obitelj, mlade i socijalnu politiku, te Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.Kako je kazala voditeljica projekta Divna Žakić, pozdravljajući nazočne,projekt je trajao dvije godine kojim su se educirale dugotrajno nezaposlene osobe koje su stekle nove vještine i znanja kako bi mogli pokrenuti vlastiti posao ili postati konkurentniji na tržištu rada.

„Cilj projekta je jačanje stručnih znanja te unapređivanje postojećih vještina za 30 dugotrajno nezaposlenih osoba pripadnika marginaliziranih skupina kroz obrazovanje odraslih „Opći poljoprivredni tehničar“ ili Agroturistički tehničar“ te provedbom edukacija Digitalni marketing i Poslovni plan za poljoprivrednike.Cilj je, također, kroz obrazovanje i cjeloživotno učenje osnažiti i unaprijediti radni potencijal dugotrajno nezaposlenih osoba s područja Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije koje su s natprosječno visokom stopom nezaposlenosti. Polaznici su posjetili i Južni Tirol gdje su stekli značajna nova znanja i spoznaje.

Kao rezultat ovog projekta i njegov cilj je rješavanje problema nezaposlenosti omogućavanjem preduvjeta za pokretanje vlastitog posla , posredno i stvaranje mogućnosti dodatnog zapošljavanja pa će, očekujemo, projekt doprinijeti smanjenju stope nezaposlenosti.Provedba programa obrazovanja održana je u Novoj Gradiški, Velikoj Kopanici, Novskoj i Brodskom Stupniku“, kazala je Divna Žakić.

O značaju projekta i njegovom doprinosu smanjenja stope nezaposlenosti govorili su i Igor Matek upravitelj LAG „Zeleni trokut“, Suzana Lesan, voditeljica LAG“Posavina“i administrator na projektu OPGenije, a nazočna je bila i Slavica Štefanac, voditeljica Pučkog otvorenog učilišta Auto-moto centra Nova Gradiška. Sve polaznice dobile su svjedodžbu o završnom radu.

Related Post