OPĆINA REŠETARI

588 0

U općini Rešetari, od njenog osnutka do danas, tisuću je stanovnika manje

 

REŠETARI, 27. prosinac 2013. – Načelnik Zlatko Aga i predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Moćan danas su na prigodnoj svečanosti okupili djecu rođenu u ovoj godini i njihove roditelje. Mladim obiteljima uručili su po tisuću kuna, čestitali ima na prinovama i govorili o pronatalitetnoj politici koja se nekoliko godina sustavno provodi na području općine u cilju stvaranja što boljih uvjeta za odrastanja i odgoj djece.

 

Podrška pronatalitetnoj politici

 

-Dajemo punu podršku pronatalitetnoj politici. Stara poslovica kaže da na mladima svijet ostaje, a na nama je da nastojimo da najmlađim stanovnicima naše općine damo potporu u odrastanju. Jedan od naših glavnih prioriteta je stvaranje uvjete za bolji život i zapošljavanje na području naše općine kako bi mlade ljude zadržali da tu ostanu živjeti – kazao je Hrvoje Moćan.

-Ovo je prvi puta u povijesti općine Rešetari da se dodjelom tisuću kuna svakom novorođenom djetetu potiče pronatalitetna politika na području općine. Namjeravali smo to učiniti još smo 2011. godine, a nismo zbog nedostatka sredstava u općinskom proračunu. Te smo godine krenuli u izgradnju i opremanje dječjeg vrtića s ciljem da stvorimo što kvalitetnije uvjete za boravak i odgoj djece.

Vrtić i dječja igrališta

 

Ove godine su 62 osobe umrle na području općine, a rođeno je 36-tero djece. U 20 godina postojanja Općine Rešetari svega dvije godine je bilo više rođenih od umrlih. Smatramo da je svaka potpora mladim obiteljima dobrodošla , znamo da je teška gospodarska situacija i da nema posla, te da lokalna samouprava mora misliti na mlade obitelji. Općinsko vijeće, bivše i sadašnje, je podržalo tu inicijativu, pa smo u proračun za iduću godinu također planirali sredstva, a nastojat ćemo da ih osigurati i u idućim godinama.

U posljednjih 4 do 5 godina smo puno učinili za najmlađu populaciju, mlade obitelji i pronatalitetnu politiku. Osim što smo osnovali svoj dječji vrtić, stvorili smo i sve druge preduvjete za njegov solidan i kvalitetan rad . U ovom trenutku vodimo brigu za nešto više od 100 djece, od kojih je 56 u predškolskom odgoju, ostalo su djeca u vrtićkom odgoju sa pola ili punim radnim vremenom.

U zadnjih nekoliko godina smo izgradili dječja igrališta u svim naseljima u općini. Za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog stanja organiziramo besplatna ljetovanja, a u posljednje četiri godine darujemo djecu u povodu blagdana Svetog Nikole. Imamo dobru suradnju s osnovnim školama i nastojimo pomoći koliko je to u našim mogućnostima i nadležnosti.

Stvoriti uvjete za zapošljavanje i ostanak mladih ljudi

 

Iako je u proračunu sredstva sve manje činimo maksimalno u stvaranju uvjeta za najmlađe, kako bi se rodilo što više djece, jer je u našoj općini, od njenog osnutka do danas, tisuću stanovnika manje. Treba stvoriti uvjete da mlade obitelji ovdje ostanu živjeti, a prvi preduvjet za to je gospodarstvo. Naša Općina s malim proračunom, kao i ostale jedinice lokalne samouprave, čini što može. Apeliramo i na Vladu RH i Županiju d{jcomments on}a čine više u gospodarskom smislu, kako bi mladi ljudi dobivali šansu za rad na širem novogradiškom području. Nadam se da će biti više novaca u općinskom proračunu pa će biti i veća potpora – kazao je načelnik Zlatko Aga.

Related Post

OPĆINA REŠETARI

Autor - 04/07/2014 0
REŠETARI, 3. srpnja 2014. – Po sazivu načelnika Zlatka Age u proteklih nekoliko dana konstituirana su Vijeća mjesnih odbora u…