OŠ Ivana Gorana Kovačića Staro Petrovo Selo: Održano polaganje ispita za vozače bicikala

3390 0

Autor Mato Šimunović

STARO PETROVO SELO – U ponedjeljak, 27. studenog, u OŠ Ivana Gorana Kovačića Staro Petrovo Selo, održano je prvo službeno polaganje ispita za vozače bicikla u našoj županiji.

Na samom početku ravnateljica škole Zrinka Dejanović pozdravila je učenike i povjerenstvo za polaganje ispita te učenicima poželjela puno uspjeha.

Ispit je provodilo Povjerenstvo za polaganje ispita Marijan Bakunić ispitivač AK Nova Gradiška, Vjekoslav Lalić PP Nova Gradiška i Mato Šimunović učitelj koji je učenike pripremao za polaganje ispita.

Ispit se sastojao od dva dijela. U prvom se dijelu provodila pisana provjera znanja (on-line provjera znanja) u učionici. Tako je 18 od 23 učenika uspješno položilo pismeni dio ispita i pristupilo drugom dijelu ispita. Učenici koji nisu položili pismeni dio ispita imaju priliku polagati u proljetnom ispitnom roku.

Drugi dio ispita bila je vožnja bicikla koja se izvodio na poligonu, a obuhvaćao je: demonstraciju i praktičnu vožnju bicikla na poligonu po zadanim uvjetima. Učenici su polagali praktičnu vožnju bicikla izvršavajući zadaće koje je od njih tražio ispitivač HAK-a i policijski službenik uz nazočnost učitelja. Drugi dio ispita uspješno je položilo svih 18 učenika.

Učenicima koji su uspješno položili ispit dodijelit će se Potvrda o osposobljenosti za upravljanje biciklom. Da bi položio ispit, učenik je morao ostvariti najmanje 70% očekivanih ishoda u pisanom i praktičnom dijelu ispita.

Program osposobljavanja za upravljanja biciklom daje učenicima osnovne škole mogućnost stjecanja dodatnih kompetencija koje pridonose njihovu sigurnijem sudjelovanju u prometu, ali i mogućnost polaganja biciklističkoga ispita i dobivanje potvrde o osposobljenosti za upravljanje biciklom. Djeca s navršenih devet godina, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, koja su u školama osposobljena i za to im je izdana potvrda, moći će samostalno upravljati biciklom na cesti, a ostala djeca s navršenih devet godina isto će moći samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

Related Post