“Osjenčane riječi” Nives Opačić

967 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA -Naslov je nove, 12. po redu, knjige Nives Opačić, hrvatske jezikoslovke, znanstvenice, filologinje i književnice, a predstavljena je 4. travnja u Učilištu “Relković”. Ovaj kulturni događaj posvećen riječima i hrvatskom jeziku, organizirali su Matica Hrvatska i novogradiški Ogranak uz potporu Pučkog otvorenog učilišta “Matija Antun Relković”.

U ime organizatora okupljenima je dobrodošlicu poželjela prof. Vjekoslava Bagarić, predsjednica novogradiške Matice i zahvalila svima koji su, kako je istaknula,došli svjedočiti zajedništvo u jeziku, hrvatskom standardnom i hrvatskoj kulturi.

Knjiga “Osjenčane riječi”, treća je nastala od tekstova objavljivanih u “Vijencu” i to od 2009-2014. godine. Prva je naslovljena “Iza riječi” i to je bila prva autorska knjiga Nives Opačić, a izašla je čak tri puta (2005.,2006. i 2010.), a druga knjiga kolumni iz Vijenca “Riječi s nahtkasna i kantunala (preko noćnog ormarića), objavljena je 2009. godine. Ovu treću, koja broji 118 kolumni, predstavila je prof. dr. sc. Lahorka Plejić Poje i to, kako je rekla, sa stajališta običnog čitatelja.

-Autorica iz jezikoslovnoga pristupa klizi u “kulturnopovijesne”, “sociološke” i antropološke analize ocrtavajući obrise naših mentaliteta i običaja, kao i njihove ubrzane promjene. Vješto balansira između osobnoga, pojedinačnoga i općega, kolektivnog, kao i između ozbiljnoga i smiješnoga, učenoga i pučkoga, uzvišenoga i prizemnog, što kolumne čini štivom koje se čita s užitkom. Poetika kolumni dade se svesti na dvije dimenzije: jedna je dimenzija struke, jezikoslovlja i ona je neosporna i neupitna, dokazana i znanstvenim, stručnim i predavačkim radom. Ona druga dimenzija za kolumnu je svakako važnija, a to je talent da se napipa nit i da se ta nit ne zamrsi, nego da se spretno odmotava.Još jedna vrijedna osobina ovih kolumni je i to što je naša autorica dobar čitač. Iza knjiga Nives Opačić stoji golema lektira-jezikoslovna, ali i lijepa književnost. Autoričin dijalog s književnim djelima iz raznih epoha i raznih žanrova čita se i između redaka, ali se izravno vidi i u brojnim citatima. Kada bih na kraju ovu knjigu kolumni, pa i njezine dvije prethodnice, htjela opisati nekom riječi koje je upotrijebila sama autorica, i da ktomu bude u njezinu duhu, posegnula bih za riječju koja se već gotovo izgubila iz jezika, a s njom se izgubio i cijeli jedan mali svijet sa svojim mirisima, okusima, bojama i atmosferom, tada bih rekla da knjiga “Osjenčane riječi” spada među prave “oblizeke”- naglasila je, među ostalim, predstavljajući knjigu Lahorka Plejić Poje.

“Osjenčane riječi” su priče o riječima, koje ja pišem eto skoro već 20. godina i one su odabrane sasvim nekim slučajnim ili nasumičnim odabirom, ono što vidim, što mi se čini da je zanimljivo, što je meni privlačno, što ja samoj sebi želim objasniti, dakle riječ i korijen neke riječi i naći veze s drugim riječima, koje se na prvi pogled ne čine uopće srodnima, pa se pokaže onda neka daljnja srodnost. “Osjenčane riječi” zove se zato što su to riječi, koja svaka ima neku sjenu koju onda treba odmaknuti da se dođe do same te riječi- naglasila nam je, uz ostalo, autorica Nives Opačić.

Ovim vrijednim susretom obilježeni su ujedno i Dani hrvatskog jezika, a oplemenio ga je i Zrinko Kapetanić vrsnim interpretiranjem teksta “Moj hrvatski” Tina Kolumbića, kao i pjesme Petra Preradovića “Rodu o jeziku”.

Related Post

DAN ŽUPANIJE

Autor - 15/04/2012 0
SLAVONSKI BROD 13. travnja 2012. – Svečanom akademijom u dvorani Glazbene škole u Slavonskom Brodu obilježena je 19. obljetnica Brodsko-posavske…