TEHNIČKA KULTURA I ŠKOLA: Za korisno, kvalitetno i sadržajno slobodno vrijeme učenika

763 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA – I tijekom ovih proljetnih školskih praznika Elektrotehnička i ekonomska škola u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture grada Nova Gradiška organizirala je zanimljive radionice za djecu osnovnoškolskog, ali i srednjoškolskog uzrasta. U četvrtak,4. travnja Game party, a 5. je travnja tema bila Što je radio-amaterizam (voditelj je bio Željko Ivanišević). I u OŠ Mato Lovrak upriličena je 5. travnja radionica za sve one koji su bili zainteresirani za modelarstvo, a održali su je predstavnici udruge Zrakoplovnih modelara i brodomodelara. Već je prvoga dana za radionici u ETŠ i ekonomskoj školi vladalo veliko zanimanje i odazvao se izniman broj djece tako da su za njih pripremljene dvije učionice. Voditelji su bili prof. Boris Grgić i Krunoslav Cvitković, a sudionici su poučeni o tome kako funkcioniraju umreženi kompjutori i kako i zajedno mogu igrati igrice. Bilo je vremena i za međusobno upoznavanje i druženje, a stigla su djeca iz gradskih i osnovnih škola Rešetari i Cernik, kao i ETŠ- i ekonomske te Industrijsko-obrtničke škole. – Uz to što, igrajući igrice, djeca razvijaju motoriku, zdrav natjecateljski duh, uvelike se uče logičkom razmišljanju i povezivanju, a to ih može motivirati da se i sami okušaju u programiranju. Od tih igrica puno toga počinje- rekao nam je u razgovoru, među ostalim, Velimir Vuković, predsjednik Zajednice tehničke kulture, koja poduzima aktivnosti s ciljem osmišljavanja prostora u kojemu će sve udruge koje djeluju u sklopu Zajednice biti dostupnije djeci i njihovim interesima.

-Predstavnici zrakoplovnih modelara i brodomodelara upoznali su i učenike OŠ “Mato Lovrak” s djelovanjem ove Udruge i svime što mogu kod njih naučiti i stvoriti vlastitim rukama i znanjem. Ovdje sve počinje od gotovo zaboravljene pilice, ali djeci treba dati priliku da se i u tome okušaju. Radioamaterizam je vrlo zanimljiv, a svi oni koji se odluče pridružiti ovoj udruzi svakako će morati proći određenu edukaciju i ispit, jer, kada se u eteru nađete, morate imati i znanje i kulturu komunikacije. I članovi Foto kluba “F4” proveli su foto radionice i u Gimnaziji i u OŠ “Mato Lovrak”, nastavit će s njima i dalje. Svi smo dosta aktivni i motivirani djecu naučiti svemu što znamo. Možda nešto od toga bude utjecalo i na odabir njihova budućeg zanimanja- dodao je Vuković.

Profesori ETŠ i ekonomske škole ne žale ni truda ni vremena ni znanja kako bi djeca što korisnije i kvalitetnije provela i dio slobodnog vremena tijekom školskih praznika- rekla nam je u razgovoru i ravnateljica Sanja Muller Zoričić i dodala:”Naši učenici, uz profesore , pomažu mlađima, a i mi ćemo od njih učiti. Možda u neko dogledno vrijeme organiziramo i nekakav turnir u igricama. Suradnju sa Zajednicom tehničke kulture nastavljamo, a u tijeku su i aktivnosti daljnjeg usavršavanja našeg solarnog automobila s kojim se spremamo i ove godine u Sisak. Uskoro će biti realiziran i projekt “solarnog drva” za kojega smo dijelove nabavili, a učenici će elektroniku složiti na radioničkim vježbama pod mentorstvom svojih profesora- rekla nam je, među ostalim Sanja Muller Zoričić.

I ove godine, kao i druge dvije srednje novogradiške škole za osmaše svih osnovnih škola šireg novogradiškog područja bit će upriličen Dan otvorenih vrata kada će se učenici moći upoznati sa zanimanjima za koja se mogu školovati kao i sa svim drugim sadržajima i oblicima dodatne nastave, ali i izvannastavnog obrazovanja.

Related Post