OSNOVNA ŠKOLA IVANA GORANA KOVAČIĆA STARO PETROVO SELO

1595 0

STARO PETROVO SELO, 27. listopad 2012. – S ciljem utjecanja na jačanje pozitivnog stava učenika prema čitanju, Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Staro Petrovo Selo uključila se u projekt poticanja čitanja iz užitka.

U okviru manifestacije „Mjesec školskih knjižnica“, projekt organiziraju Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, Hrvatska mreža školskih knjižničara i Hrvatska udruga školskih knjižničara te timovi za provedbu projekta u pojedinim knjižnicama.

 

U noći, s petka na subotu, 26/27. listopada, u 33 školske knjižnice diljem Hrvatske, noćnim čitateljskim susretom počeo je novi ciklus projekta poticanja čitanja iz užitka pod nazivom „Tulum s(l)ova“. Ove godine priključila im se i staropetrovoselska osnovna škola, susretom koji je počeo 26. listopada u 19.00 sati u prostoru školske knjižnice. Susret je bio namijenjen uglavnom učenicima osmih razreda, a počeo je donošenjem pravila ponašanja na susretu, zatim društvenim igrama, gdje je bilo asocijacija, pantomime i drugih korisnih tema i ideja. Uslijedilo je ceremonijalno čitanje odabranih pjesama i ulomaka tekstova po izboru učenika, a tijekom večeri upriličeno je i povezivanje s drugim školskim knjižnicama preko skypea. Osobno smo nazočili povezivanju sudionika čitateljskog susreta učenika iz Starog Petrovog Sela sa čitateljima iz dvije škole iz drugih krajeca Hrvatske. Voditeljice događanja, među kojima su bile knjižničarka OŠ Staro Petrovo Selo, Snježana Jureković, ravnateljica škole Zrinka Dejanović i još šest učiteljica, doista su se potrudile kreativnošću i idejama u okviru projekta, pa je bilo zanimljivo, korisno, vedro i za mnoge, vremenski kratko.

Kako su nam rekli, uz OŠ iz Starog Petrovog Sela, iz naše županije u projekt se uključila SŠ Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda. Iz Varaždinske županije uključilo se 7 škola, iz Međimurske tri, četiri su zagrebačke škole, tri sisačke, po dvije osječke, dubrovačke i križevačke, a u projektu sudjeluju i osnovne škole iz Vukovara i Bjelovara, zatim Češka osnovna škola iz Daruvara, pa škole iz Virja, Kostrene, Trilja, Kraljevca na Sutli i Labina. Kako je projekt ušao u drugi ciklus i kako se broj uključenih knjižnica povećao za trećinu, moglo se zaključiti da je od struke i učenika prepoznat kao interesantan, zabavan i koristan.

 

U okviru sadržaja čitateljskog susreta u Starom Petrovom Selu, predstavila se i pjesnikinja, Marija Radošić iz Tisovca. Marija je domaćica, majka četvero djece, a pjesme piše preko 20 godina. Član je KLD Rešetari i svoje pjesme objaviljivala je u njihovim zbirkama. Čitateljima u staropetrovoselskoj školi predstavila se pjesmom koju je pročitala njezina kćerka Ana, učenica škole, a zatim i predloškom za slikovnicu „Poljski svijet“. To joj je prva slikovnica, koja je pri završetku,a pripremila ju je na poticaj jedne buduće „tete“ u vrtiću. Slikovnica će biti svakako zanimljivo štivo za vrtićku dob.

 

Tekst i fotografije: Višnja Mikić


Related Post

DAN OPĆINE STARO PETROVO SELO

Autor - 06/05/2012 0
STARO PETROVO SELO, 6. svibanj 2012. – Puštanjem u upotrebu novoizgrađenog magistralnog cjevovoda Adžamovci-Staro Petrovo Selo- Bili Brig došli smo…