BRZOM CESTOM I KROZ TUNEL DO POŽEGE

1022 0

U PRIPREMI JE IZGRADNJA CESTE BRESTOVAC – STARO PETROVO SELO

STARO PETROVO SELO, 19. srpnja 2010. – Najava izgradenje brze ceste koja bi povezala Požegu s Starim Petrovim Selom pobudila je u petrovoselskom kraju velik interes. Informacija iz Požeško- slavonske županije kaže da je župan Marijan Aladrović do sada

 obavio više razgovora, a jedan je bio s Vladom Gostimirom, direktorom Sekora za studije i projektiranje Hrvatskih cesta i predstavnicima projektnih tvrtki iz Zagreba i Osijeka o izgradnju dvaju prometnica koje bi doprinijele prevladavanju prometne izliranosti grada Požega i Požeško-slavonske županije. Jedan je i prometnica prema Starom Petrovom Selu i autocesti. Predstavnik zagrebačkog Projektnog biroa Tomo Perić izvijestio je tada da je u izradi studija utjecaja na okoliš ceste kroz Babju goru radi građenja dionice ceste koja bi povezala Brestovac u Požeško-slavonskoj s Starim Petrovim Selom u Brodsko-posavskoj županiji. Ta je dionica ceste definirana kao koridor u prostornom planu Požeško–slavonske županije. Preostaje i da Brodsko-posavska županija taj prometni pravac uvrsti u svoj prostorni plan.

Da se prostorno planska dokumentacija dvije županije mora uskladiti potvrdio je i općinski načlenik u Starom Petrovom Selu Željko Kočijašević. Kaže da Požežani žele brzom cestom kroz Babju i Požešku goru do autoceste doći za desetak minuta, a da je buduća još u fazi idejnog rješenja i da ide pravcem od Godinjak prema Tisovca i to preko poljoprivrednog zemljišta.

 

 – Već ove godine kreće izrada projektne dokumentacije, a do kraja iduće godine nadam se da ćemo dobiti potvrdu na glavni projekt, odnosno građevinsku dozvolu. Koridor ceste ići će od Alaginaca do Brestovca, a onda će se između Brestovca i Zakorenja skretati lijevo prema Babjoj gori kroz koju će ići tunel u dužini od 1,1 kilometar uz 2,5 posto uspona. – ističe Franjo Lučić, saborski zastupnik i idejni pokretač bržeg povezivanja Požege sa autocestom. Dodaje da je to povijesni i najznačajniji infrastrukturni projekt ne samo za Požegu nego i cijelu Požeško-savonsku županiju.

 

Cesta će na autoput izlaziti kod Godinjaka, odnosno na 11. kilometru između Nove Gradiške i Lužana. Bit će u dužini od 17 kilometara što je dvostruko kraći put od sadašnjeg. S njom će se za 10 do 13 minuta, odnosno za skoro četiri puta brže nego do sada stizati do autoputa-ističe Lučić.

 

Do sada je na idejno rješenje i studiju utrošeno nešto više od pola milijuna kuna dok bi cijeli projekt gradnje stajao između 450 i 500 milijuna kuna.

 

Cesti se raduju i u općini Brestovac jer će, ističe načelnik Zdravko Mandić njena izgradnja mnogo značiti i njegovoj općini kroz koju će prolaziti cesta i gdje će početi gradnja tunela. Dodaje da već kupuju zemljište za gradnju poduzetničke zone koja ima male šanse da se razvije bez jedne takve prometnice.  

Related Post

OPĆINA STARO PETROVO SELO

Autor - 21/09/2012 0
STARO PETROVO SELO, 21. rujan 2012. – Za otprilike mjesec dana trebali bi završiti radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ceste…