HODOČASNICI U STAROM PETROVOM SELU

716 0

STARO PETROVO SELO, 23. rujan 2012. – U rodnoj župi bl sestre Jule Ivanišević, u subotu, 22. rujna, svečano je obilježena prva godišnjica beatifikacije Drinskih mučenica. Hodočasnici sa svih strana Hrvatske,

od Zagreba, Pleternice, Svetog Ilije, Karlovca, Siska, Petrinje, Slavonskog Broda, Sunje, Ludine, do Sesveta, Osijeka i Zadra, zatim iz Slovenije i Tuzle, stizali su autobusima najprije u Godinjak, gdje su se zadržali pred spomen-pločom bl sestri Juli, na mjestu gdje je nekada stajala njena kuća. Hodočasnici iz Slovenije stigli su sa svojim župnikom Cirilom Murnom. Nakon riječi molitve i pjesama Drinskim mučenicima, nastavili su put prema župnoj crkvi sv Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu. Ovdje ih je pozdravio staropetrovoselski župnik i dekan Novokapelačkog dekanata, prečasni Antun Prpić, upoznao ih s poviješću župe i crkve, u kojoj je s Jula krštena i u koju je redovito dolazila dok nije pošla u samostan.

 

Uz misao bl s Jule „U Božjim smo rukama i on zna najbolje što je za nas dobro“ počeo je molitveno-meditativni program. Nakon kratkog filma, koji je bio osvrt na slavlje beatifikacije, 24. rujna prošle godine, hodočasnici su molili radosna otajstva krunice, na hrvatskom i slovenskom jeziku. Prvu deseticu molila je rodbina bl s Jule Ivanišević. Ovaj dio programa upotpunili su pjesmom mladi iz Zadra, uz časnu sestru Donatu, zatim mladi iz Pleternice te mladi iz Svetog Ilije. Pročitano je zatim pismo s Jule njezinoj nećakinji, napisano u prosincu 1940.g., koje u riječima i savjetima otkriva njezine stavove i uvjerenja, djetinje srce i ljepotu duše, ljubav prema Bogu i Nebeskoj Majci te ljubav prema čovjeku. Hodočasnici su zatim vidjeli prezentaciju „Na vratima stojim i kucam“, iz života blaženica.

Na početku euharistijskog slavlja, domaći župnik Prpić je još jednom pozdravio sve hodočasnike i sestre, a posebno predslavitelja misnog slavlja, delegata biskupa požeškog msgr dr Antuna Škvorčevića, msgr Josipa Devčića, zahvalivši mu na dolasku. Tajnik požeškog biskupa, vlč Josip Homjak, pročitao je biskupovu poruku, za ovu svečanost, kojoj on nije mogao biti nazočan, zbog drugih obveza. U poruci se, među ostalim kaže, kako je „Crkva proglašenjem blaženom sestre Jule Ivanišević službeno upisala u svoj martirologij ljubav jedne hrvatske žene, koja je žrtvovala svoj život za Krista. To nas ispunja radošću, zahvalnošću i ponosom, koji danas želimo ovdje očitovati. Dragocjeno svjedočanstvo vjernosti sestre Jule ugrađeno je u našu slavnu hrvatsku mučeničku baštinu, na kojoj je utemeljena i mlada Požeška biskupija, koja se ovih dana spominje 15-e obljetnice svoje uspostave,“ kaže se u poruci biskupa Škvorčevića.

 

Monsinjor Devčić je započeo misno slavlje pozdravom hodočasnicima, a zatim je blagoslovljena nova slika bl sestre Jule. Rad je to akademskog slikara Tihomira Lončara iz Zagreba, a prikazuje sestru Julu kako dijeli kruh siromašnima. Motiv je itekako opravdan i lijepo prikazan, jer je blaženica doista puno skrbila o siromašnima.

 

U nadahnutoj propovijedi, msgr Josip Devčić se prisjetio svog „susreta“ s knjigom don Ante Bakovića „Drinske mučenice“, koja se ne ispušta, nego čita u jednom dahu. Podsjetio je na ulogu časnih sestara u Bosni i Hercegovini i na sve što su činile za tamošnji narod, na svim područjima života i rada. Naglasio je kako su Drinske mučenice, sestra Jula i još četiri sestre iz družbe Kćeri Božje ljubavi , ostale do kraja vjerne Bogu, da spase svoju čast, dostojanstvo svoje osobe i zavjeta. Rekao je kako Gospodin zahtjeva od svakog svog sljedbenika, svakog vjernika, da ide njegovim putem, putem križa, da se odrekne sebe i ide putem svog Učitelja. Podsjetio je na usklik sestre Jule, „Gospodine, spasi nas“, u odlučnom trenutku i pozvao vjernike neka mole da i njih Gospodin spasi od svega što ih priječi da budu potpuno njegovi.

 

Na kraju misnog slavlja, u župi i crkvi koja čuva spomen na bl sestru Julu, sve je, u ime družbe, pozdravila provincijalna glavarica s. Elvira Tadić. Zahvalila je msgr Devčiću, zamolivši ga da prenese pozdrave biskupu i riječi zahvale za sve što je učinio i čini na širenju štovanja Drinskih mučenica. Zahvalila je svim hodočasnicima, a posebno vjernicima staropetrovoselske župe, na organizaciji i dočeku hodočasnika.

 

Tijekom programa i svečanosti u Starom Petrovom Selu, hodočasnici su pozvani da mole blaženu sestru Julu i njene sestre da ih pouče graditi vlastiti život na povjerenju, poput njih, a ne na strahu i tjeskobi. Neka svima izmole djetinje povjerenje u Očevu ljubav, koja vidi najbolje i još nešto: ona vidi najdalje!

 

Tekst i fotografije: Višnja Mikić


Related Post

OPĆINA STARO PETROVO SELO

Autor - 25/06/2013 0
U ponedjeljak, 24. lipnja, uoči Dana hrvatske državnosti, u Starom Petrovom Selu su položeni vijenci i upaljene svijeće kod spomenika…

STARO PETROVO SELO

Autor - 06/07/2012 0
Ove godine će se obnoviti općinska zgrada i Pučki dom u Starom Petrovom Selu i asfaltirati cesta Staro Petrovo Selo…