MEMORIJAL „HRVATSKI SOKOLI“

451 0

LAZE – U povjesnici Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Adžamovci ostati će zapisano da područna škola u Lazama od 13. rujna 2015. godine nosi naziv po prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Suglasnost za postavljanje biste dr. Franje Tuđmana ispred školske zgrade i da škola nosi njegovo ime potpisao je na prigodnoj svečanosti sin pokojnog predsjednika dr. sc. Miroslav Tuđman.

Marija Petričević, ravnateljica OŠ „Vladimir Nazor“ izrazila je zadovoljstvo i okupljenim uzvanicima predstavila školu kazavši da se radi o manjoj osnovnoj školi u koju se u ovu školsku godinu upisalo 276 učenika. Matična škola, kazala je, ima 4 područne škole od kojih je jedna u Lazama i ima samo 12 učenika.

Za ovu prigodu učiteljica, učenici i mještani prigodno su uredili učionicu u slavonskom stilu, tako da su sudionici Memorijala „Hrvatski sokoli“ Laze imali priliku vidjeti kako izgledaju stari slavonski krevet, kuhinja i ormari.

-Ono po čemu bi istaknula da su Laze specifične je toplina i susretljivost ljudi. Ono što sam doživjela kada sam kao učiteljica došla ovdje raditi to je izrazito zajedništvo ljudi. Sve ovo što vidite u ovoj prostoriji su napravili roditelji u suradnji s učiteljicama i učenicima. Laze uvijek ističem kao primjer dobre suradnje, gdje su roditelji aktivni članovi odgojno-obrazovnog procesa, ali ne samo to, oni su čak i inicijatori određenih aktivnosti unutar škole. U ovoj svečanoj prigodi se svim obiteljima i stanovnicima Laza želim zahvaliti na toplini i susretljivosti koju svatko osjeća kad dođe u Laze – kazala je ravnateljica Marija Petričević.

OŠ „Vladimir Nazor“ prepoznatljiva je po svom voćnjaku starih sorta jabuka u kome je 70 različitih sorta jabuka. Voćnjak u Brđanima i jabuke koje tamo rode razlog su da se u školi pokrene malo poduzetništvo. Od plodova se rade razni eko proizvodi. Sudionici ove svečanosti mogli su degustirati prirodni cijeđeni čisti sok bez ikakvih dodataka.i kušati pite od starih sorta jabuka i slavonske kolače koje rade učenici s učiteljicama. Na izlazu su svi dobili jabuku iz školskog voćnjaka koja je, kako je naglasila ravnateljica, kada se nekome da izraz poštovanja i ljubavi. Na jabuku su učenici simbolično zavezali hrvatsku trobojnicu.

Related Post

1000 KUNA ZA NOVOROĐENO DIJETE

Autor - 14/12/2011 0
  STARO PETROVO SELO, 13. prosinac 2011. – Općinski načelnik Željko Kočijašević je danas u ime Općinskog vijeća mladim obiteljima…

POLICAJAC MOJ PRIJATELJ

Autor - 23/10/2012 0
STARO PETROVO SELO, 23. listopad 2012. – Kontakt policajci Policijske postaje Nova Gradiška I. Dakić i T. Maraković, proširili su…