Vinkovo u Starcima

3993 0

STARCI – Tradicionalno   okupljanje   petrovoselskih  vinogradara i njihovih prijatelja, ljubitelja vina i narodnih običaja, te  štovatelja sv. Vinka održano je danas u Starcima.

Kod kapelice sav.  Vinka okupila ih je i ove godine Općina Staro Petrovo Selo, Turistička zajednica Staro Petrovo Selo   i Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“.

Velečasni  Antun Prpić  je služio svetu misu,  posvećeni su vinogradi i simbolično orezani prvi trsovi  okućeni kobasicama i slaninom.

Počela je na taj način još jedna vinogradarska godina. Petrovoselski vinogradari nadaju će biti  bolja od prethodne koju neće pamtiti po dobrom jer su  im  mraz, a potom i tuča  uništili urod. Unatoč tome što berbe nije bilo  pila su se i danas kvalitetna vina  petrovoselskih vinara. Da im burad u podrumima ne bi ostala suha  u nedostatku svog, morali su kupiti  grožđe.

-Prošla je godina bila najlošija godina od kada se bavim vinogradarstvom, a i najstariji vinogradari kažu da ne pamte tako lošu godinu. Kasni mraz, a potom i led napravili su svoje i rezultat je da  nije bilo uroda, pa time ni vina iz naših viniograda. I ove godine će biti smanjen urod jer je loza uništena nakon leda, a sada i niske temperature će ostaviti traga. Ne ponovila se godina kakva je bila prošla.  Išli smo u Kutjevo i kupovali grožđe i mošt da bi imali vina. Bili smo im zavidni kada smo vidjeli kakav su oni imali urod.

Nažalost u posljednjim godinama vinogradi se ne sade. Situacija je takva da imamo masovna iseljavanja mladih ljudi, a stari lagano nestaju.Udruga vinogradara i voćara nas okuplja, nažalost se ne sade novi vinogradi. Ima najava da će Ivica Turkalj saditi vinograd. Nažalost, nekih većih novih  nasada nema – kaže Željko Kočijašević vinogradar i općinski načelnik u Starom Petrovom Selu.

Ova tradicionalna manifestacija bila je još jedna prigoda da se uz kobasice i kuhano vino, te svirku tamburaša Satira iz Davora, vinogradari druže, a potom s prijateljima presele u  svoje vinograde  na obroncima Babje gore  gdje su  se uz vatru, pucanje iz mužara i pjesmu  nastavili  družiti i slaviti  svog zaštitnika sv. Vinka.

Related Post