HRVATSKA KATOLIČKA UDRUGA MEDICINSKIH SESTARA

675 0

NOVA GRADIŠKA – Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji ima ogranak i u Novoj Gradiški, koji djeluje 12 godina. Predsjednica ogranka je s. Nada Valentić.

U krugu bolnice je kapelica Uzvišenja Svetog Križa u kojoj se vjernici i medicinsko osoblje, kaže Valentić, okupljaju utorkom na svetu misu, a svećenici ju služe za sve bolesnike, liječnike, sestre i drugo osoblje. Mise u kapelici su i na blagdan Gospe Lurdske te na blagdan zaštitnika kapelice, 14. rujna.Članice udruge trude se slijediti Isusov nauk na svojim radnim mjestima i među pacijentima, kojima prilaze strpljivo i s ljubavlju prema bližnjemu. Kako bi to doista mogle, svakodnevno kroz molitvu izgrađuju sebe, ali i kroz svetu misu i redovite duhovne obnove. Svoju vjeru svjedoče radom, djelima, brigom i susretljivošću s pacijentima, lijepom riječju, ublažavanjem njihovih briga i strahova, ohrabrenjem. Svakog utorka prije mise u 14 sati, dakle već od 13 sati, bolesnici imaju priliku za svetu ispovijed i pričest na odjelima, razgovor sa svećenikom, koji će na poziv osoblja po potrebi doći pacijentu i u bilo koje drugo vrijeme.

 

Blagdan Uzvišenja Svetog Križa proslavljen je u bolničkoj kapeli i ove godine i to u ponedjeljak, 14. rujna. Svečanu euharistiju slavio je o. Josip Vukoja, gvardijan cerničkog franjevačkog samostana, u koncelebraciji s Pericom Matanovićem, župnikom župe Bezgrješnog začeća BDM Nova Gradiška, dušebrižnikom ogranka HKUMST-a i duhovnikom Hrvatskog katoličkog liječničkog društva te sa župnim vikarom u Novoj Gradiški, Rokom Ivanovićem.

 

U homiliji, Vukoja je, među ostalim, naglasio kako mi, kršćani, u našim nevoljama, tjeskobama i bolestima upiremo pogled u križ Isusov, sjećajući se kako je on, pravednik, radi našega otkupljenja podnio muku križa i mi smo onda spremni prihvatiti križeve i poteškoće, svatko u svom životu, u svojoj vjeri, onoliko koliko nam Bog dopušta. Ono što ne možemo promijenti, kao starost i bolest, trebamo prihvatiti. Treba s pouzdanjem u Boga i u Božju ljubav prihvatiti križ, pogledati nedužnoga Isusa Krista, raspetoga, prihvatiti svoje križeve i hrabro koračatis Božjom pomoću naprijed.

 

Dušebrižnik ogranka HKUMST-a i duhovnik HKLD-a, vlč Matanović, rekao je, uz ostalo, kako nam je Bog uvijek blizu u svim ljudskim potrebama, osobito u bolesti. Današnji blagdan kakakterizira križ Gospodina našega Isusa Krista, koji je dobio novo značenje njegovom smrću na križu za naše spasenje. Smrt na križu u vrijeme Rimskog carstva bila je najokorjelija osuda, ali Bog Otac je dopustio da njegov Sin prođe baš ovakvu, najsramotniju smrt, ponižen, kako bi uzdigao naše ljudsko dostojanstvo na dostojanstvo djece Božje. Zato njegov križ za nas kršćane ima posebno značenje, jer je Isus naš Spasitelj. I kad nosimo križ oko vrata, uživamo Isusovu zaštitu i pomoć. Vjerujemo da On prati naše korake ovom zemljom i da hodeći njom, uz Božji blagoslov, mi donosimo pomoć i jedni drugima. Križ više nije stratište, nego znak po kojem ćemo se svi spasiti, kaže Matanović.

 

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

Related Post

INICIJATIVA DOBRODOŠLI !

Autor - 01/07/2016 0
Povodom obilježavanja treće godine članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji i gostovanjem povjerenika za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Europske…

HAK I AUTOKLUB NOVA GRADIŠKA

Autor - 05/05/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 5. svibnja 2016. – Hrvatski autoklub provodi nekoliko tradicionalnih kampanja koje za cilj imaju podizanje svijesti za odgovorno…