SJEDNICA ODBORA ZA OBILJEŽAVANJE OBLJETNICA DOMOVINSKOG RATA

448 0

NOVA GRADIŠKA, 16. lipanj 2015. – Obilježavanje 24. obljetnice dragovoljačke bojne Nova Gradiška bila je jedna od ključnih tema o kojoj su danas raspravljali članovi Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskoga rata

grada Nova Gradiška.

 

Svečanost će biti održana u općini Rešetari, a načelnik Zlatko Aga, domaćin, predočio je na sastanku i Prijedlog protokola. Naime, sadržaji će se odvijati 28. lipnja, na dan osnutka 1. Dragovoljačke bojne NG, a sve će početi od 8,30  sati polaganjem vijenaca kod novogradiškog Spomen obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima. Počast će biti odana i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Od 9 sati u župnoj crkvi Krista Kralja u Rešetarima bit će služena sveta misa, a od 10 i 15 predviđeno je polaganje vijenaca i kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima općine Rešetari. Od 10 i 45, prema Prijedlogu programa, uslijedilo bi postrojavanje i mimohod veterana Domovinskog rata u središtu općine Rešetari. Svečani program uz čitanje Povjesnice Dragovoljačke bojne novogradiškoga kraja uslijedilo bi od 11 sati i 15 minuta, poslije čega je predviđeno zajedničko druženje.

S obzirom da je predloženo i potpisivanje Povelje jedinica lokalne samouprave novogradiškog kraja i Udruga proizašlih iz Domovinskog rata o proglašenju Dana branitelja novogradiškog kraja, a na prijedlog većine članova Odbora, o datumu će se raspravljati za tjedan dana na novom sastanku, poslije razgovora i usuglašavanja s članovima Udruga. U konačnici će se o prijedlozima glasovati.

 

Prema riječima Adama Tomičića, predsjednika Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, zahtjev za pomoć u realizaciji ove svečanosti upućen je i načelnicima ostalih jedinica lokalne samouprave na širem novogradiškom području, Brodsko-posavskoj županiji, Ministarstvu branitelja, Predsjednici RH, predsjedniku Vlade RH, Ministarstvu obrane RH.

Na današnjem sastanku kod usvajanja zapisnika s prošloga, Krešimir Baković, tajnik Udruge branitelja 121. brigade/pukovnije istaknuo je primjedbe koje su se odnosile, kako je rekao, na netočne podatke vezane uz razloge njegova vođenja programa obilježavanja obljetnice „Šagovina 91“. Potom je analizirano obilježavanje ovogodišnje obljetnice Vojno redarstvene akcije „Bljesak“. Povela se polemika i rasprava oko mjesta polaganja vijenaca u Okučanima, kao i stavovima Odbora i predstavnika Udruga o potrebi da se dužno poštovanje poginulim hrvatskim braniteljima odaje kod spomen obilježja u dvorištu Doma hrvatskih branitelja u Okučanima, do izgradnje novog spomenika, a ne kao do sada kod središnjeg križa u okučanskom parku. Zaključeno je kako će se posebna sjednica Odbora održati samo s temom obilježavanja Bljeska, a predložena je i promjena datuma obilježavanja ove vojno-redarstvene akcije s 1. na 2. svibanj. Sastanku je uz načelnika općine Rešetari bio nazočan i predsjednik Općinskoga vijeća općine Nova Kapela.

 

I ovim putem pukovnik Adam Tomičić, predsjednik Odbora uputio je poziv svim hrvatskim braniteljima da se odazovu obilježavanju 24. obljetnice 1. Dragovoljačke bojne NG, a bit će, kako je istaknuo, svim braniteljima upućene i pozivnice, izrađeni i postavljeni na vidna mjesta Plakati, a konačni sadržaji s detaljima će biti objavljeni i putem medija i portala.

Related Post

Druženje udomitelja na Strmcu

Autor - 18/06/2019 0
Foto NG buntovnici STRMAC – Tradicionalno godišnje duženje članova Udruge udomitelja djece Brodsko-posavske županije „Leptirć“ Nova Gradiška tradicionalno su se…