MEMORIJAL „HRVATSKI SOKOLI“

726 0

LAZE – Povodom dvadesetdrugog Memorijala „Hrvatski sokoli“ Laze 2015. godine ispred zgrade područne osnovne škole u Lazama postavljena je bista prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Okupljeni su se prisjetili 5. kolovoza 1995. godine i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je toga dana na Kninskoj tvrđavi slavodobitno podigao i poljubio hrvatski stijeg i ponosno izgovorio „Imamo Hrvatsku“. Isto tako poznate su njegove riječi „Sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto“.

– Trenutak je to kojeg se i danas svi sjećamo i koji je ušao u hrvatsku povijest . Poseban je to čin koji sjedinjuje dr. Franju Tuđmana i njegovu Hrvatsku.

U znak sjećanja na sve one koji su dali živote za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku selo Laze u želji da se oduži prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu odlučilo je odati mu počast izgradnjom ovog spomenika kao povijesno opravdanom i potrebnom činu jer njegove zasluge za slobodu Hrvatske su nemjerljive.

Osim prepoznatljivosti u povijesnom i simboličnom kontekstu spomenik dr. Franji Tuđmanu puno je više od spomenika. On predstavlja hrvatski prkos, ponos, slobodu, pobjedu i slavu, odnosno spomen koji je značio početak nove povijesti za hrvatski narod – pročitano je uoči otkrivanja spomenika.

Spomenik su, u nazočnosti brojnih sudionika Memorijala „Hrvatski sokoli, “ jučer otkrili sin pokojnog predsjednika i saborski zastupnik Miroslav Tuđman i potpredsjednik Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Tomislav Čuljak.

Autor spomenika je akademski kipar Anto Jurkić, rođen u Tramošnici nedaleko Gradačca u Bosni i Hercegovini. Autor je preko 30 spomenika dr. Franji Tuđmanu. Kip je izrađen u bronci i lijevan u ljevaonici umjetnina Željka Maćešića. Kip je njihova donacija selu Laze.

Related Post