DAN OPĆINE STARO PETROVO SELO Unatoč recesiji grade se najveći objekti infrastrukture

1727 0

STARO PETROVO SELO – 17. travnja 2010. – Iako je zbog recesije Dan općine obilježen s manje događanja ni ove nisu izostali značajni sadržaji. Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i biste Stjepana Radića položeni su vijenci i zapaljene svijeće, na konjogojskoj izložbi mogli su se vidjeti reprezentativni primjerci htvatskih hladnokrvnjaka,

 a moglo se uživati i u ljepoti svečanih slavonkih zaprega. Pod predsjedanjem Stanka Mikića održana je svečana sjednica Općinskoga vijeća na kojoj su bili župan brodsko-posavski Danijel Marušić sa zamjenikom Davorom Vlaovićem i brigadni general Mladen Mikolčević. Pojednici i društva zaslužni za doprinos u razvoju općine dobili su priznanja. Priznanja su dobili i najbolji vinari nogvorgadiškog kraja. Prigpodna program izveo je Vokalni sastv „Lira“

  Vodovod, kanalizacija, plin, ceste.

 Dan općine bila je prigoda da načelnik Željko Kočijašević govori o naporima koji su se ulagali i projektima koji su se provodili i pripremali u protekloj godini s ciljem unapređenja ukupnog života stanovništva u svim naseljima u općini. Nakon provedenih izbora po treći puta najveći broj vijećnika dobila je lista HSS-a, 8 od ukupno 13 vijećnika. Za predsjednika vijeća izabran je Stanko Mikić, a za zamjenika Alojz Pehal. Uvjerljivu pobjedu na prvim neposrednim izborima za mjesto načelnika i zamjenika načlenika, sa 67 posto dobivenih glasova, izborili su Željko Kočijašević i Zdravko Pleša.

– Godina iza nas će ostati upamćena po tome što su položeni prvi metri vodovodnih cijevi i gradio magistralni cjevovod od vodospreme u Oštrom Vrhu do crpilišta u Davoru. Nastavljena je plinifikaci i plin dobila Vrbova. Nastavljena je modernizacija nerazvrstanih cesta i rekonstruirana i asfaltirana Vinogradarska ulica u dužini od 1200 metara. Zajedničkim sredstvima OŠ „Ivan Goran Kovačić“ i Općine rekonstruirano je rukometno i košarkaško igralište, a općina je sufinancirala obnovu župne crkve Sv. Antuna Padovanskog. Rekonstruirane su pječake staze ispred crkve i općine. Za DVD Staro Petrovo Selo nabavljeno je navalno vozilo cisterna, a sufinancira je i obnova vatrogasnog doma. U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i enegretsku učinkovitost nabavljene su kante za smeće za sva domaćinstva u općini i kontejneri za groblja, te izrađen plan sanacije odlagališta komunalnog otpada Štivica. Hrvatske vode su intenzivno radile na uređenju kanala, a postojbe Hrvatske vojske su dale velik doprinos na uređenju općine.  

 U protekloj godini, kao nikada do sada, izrađeni su razni projekti. Zajedno s Hrvatskim vodama izrađen je projekt odvodnje otpadnih voda za cijelu općinu, a sa OŠ „Markovac“ projekt za izgradnju školske dvorane. Izrađeni je projekti za nastavak izgradnje Vinske ceste i Vinogradarske ulice i projekti za pješačke staze u Godinjaku, Frankopanskoj i Zvonimirovoj ulici u Starom Petrovom Selu.

 

  U suradnji sa HZZO započeli smo s program javnih radova i zaposlili tri osobe. Nastavio se provoditi program pomoći u kući starijim osobama u suradnji s Ministarstvom branitelja, obitelji međugeneracijske solidarnosti. Programom koji provodi 12 djelatnika obuhvaćeno je 200 korisnika. Jedinstveni smo u Brodsko-posavskoj županiji po tome što smo u Dječjem vrtiću „Vjeverica“ prošle godine formirali još jednu skupinu djece. Upravni odjel za školstvo obnovio je zgradu područne škole u Godinjaku. Proteklo razdoblje bilo je vrlo teško za gospodarstvo. Na žalost dogodio se stečaj Mljekare Staro Petrovo Selo, a 40 djelatnika ostalo je bez posla, a još više kooperanata bez novca za isporućeno mlijeko. Prestao je s radom i mlin „Mašek“. Najvljena su i daljnja otpuštanja radnika. U prošlom smo razdoblju omtenzivirali poslove na provedbi programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem. Morali smo posegnuti za nepopularnim mjerama prisilne naplate općinskih potraživanja – kazao je općinski načelnik Željko Kočijašević o aktivnostima u proteklom periodu. Unatoč recesiji i krizi optimistički jer najavio aktivnosti za naredno razdoblje.

  Spasiti svako radno mjesto

 – Naredno će razdoblje biti obilježeno s do sada najvećim ulaganjima na području općine Staro Petrovo Selo. Objavljen je natječaj u Hrvatskim vodama za izgradnju magistralnog cjevovoda Adžamovci-Godinjak-Staro Petrovo Selo- Vrbova (južna strana) i opskrnog cjevovoda Štivica-Komarnica-Magić Mala-Batrina. Vrlo brzo se očekuju natječaji za izgradnju vodospreme u Oštrom Vrhu i opskrbne cjevovode. Do Božića možemo očekivati prve priključke na vodovod. Tijekom 2010. godine očekujemo raspisivanje natječaja za nastavak izgradnje Vinske ceste Staro Petrovo Selo-Starci putem programa EIB II i Ministarstva regionalnog razvoja. Nastaviti će se plinifikacija, a uz sufinanciranje Hrvatskih voda projektirati će se vodoodvodnja na području općine. Godina ispred nas će svakako biti obilježena nastavkom programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, a kroz program javnih radova i vlastiti komunalni pogon nastojat ćemo što više učiniti na održavanju objekata u vlasništvu općine. Posebnu pozornost posvetit ćemo brizi za svako radno mjesto, posebno za status i budućnost Mljekare kao i ostalih privrednih subjekata na području općine – zaključio je Željko Kočijašević na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća. Znali što treba učiniti – Imali smo sastanak s Katicom Mišković i Karlom Đurašićem,državnim tajknik Ministarstva regionalnog razvoja i načelnicima općina. Istaknut je značaj projekata, jer se 2012. godine otvaraju strukturni fondovi EU. Predviđeni su veliki novci, a da bi ih dobili moramo imati projekte. Čelništvo općine Staro Petrovo Selo je ozbiljno pristupilo tom zadatku, Općina ima prpojekte za sve investicije koje idu prema fondovima i našim ministarstvima. Oni mogu ići i u vrijeme krize, možda nekim slanjenim intenzitetom, ali će sigurno biti realizirani. Općina ima punu podršku Županije i respornih ministarstava – kazao je župan Danijel Marušić.

  Općinska priznanja Općinsko vijeće dodijelio je općinska priznanja zaslužnim pojedincima i društvima. Načelnik Željko Kočijašević i predsjednik Vijeća Stanko Mikić Plaketu su utučili Boži i Božici Šimleša za doprionosu razvoju škostva, Katici Mišković, Vladimiru Plavcu i Alojzu Pehalu za poboljšanje sveukupnpog življenja na području općine Staro Petrovo Selo, Jeleni Lazić za dugogodišnji rad u prosvjeti, Dobrovoljnim vatrogasnim društvima Laze i Godinjak za 60 godina rada. U ime svih nagrađenih na priznanjima se zahvalio Alojz Pehal. Ljepota hrvatskih hladnokrnjaka Zahvaljujući ljubiteljima konja i njihovoj udruzi „Slavonac“ Petrovoselci i njihovi gosti imali su priliku diviti se ljepoti hrvatskih hladnokvnjaka, najbrojnije pasmine konja zaštićene u Hravtskoj. Osim u zadarskoj ima ga u svim drugim županijama. Ima ukupno 5.674 grla: kobila, omica, pastuha i ždrebadi. Na tradicionalnoj smotri u Starom Petrovom Selu predstavljena su i ocijenjena 23 grla. U kategoriji mlađi pastusi najbolje ocijenjeni je bio Rafo u vlasništvu Željka Trnke iz Dragalića. Drugi je bio Sokol Tomislava Škrbine iz Rastušja, a treći Riđo Ante Ćurića iz Strizivojne. U kategoriji stariji pastusi jabolje ocjenjeni je Jadran u vlaništvu Vjekoslave Dmitrović iz Dragalića, drugi je Putko u vlasništvu Antuna Barca iz Brodskog Stupnika, a treći pastuh vlasnika Antuna Bunjevca Bunjevac iz Gorica. U kategoriji omica prva je Vranka vlasnika Jakoba Oršulića iz Rešetara, druga je Ranka vlasnik Antuna Glavačevića iz Strizivojne, a treća Putka uzgajatelja Antuna Bunjevca iz Gorica u vlasništvu Vjekoslava Barte. U kategoriji kobila prva je Cvitka vlasnika Marinović Zlatka iz Vrbja, a uzgajatelja Zvonka Domazetovića iz Adžamovaca, druga je Dara uzgajateljice Dijane Matešić, a u vlasništvu Zlatka Pospišila iz Starog Petrovog Sela, a treća Beba uzgajatelja Antuna Bunjevca iz Gorica, a u vlasništvu Ivana Laktića iz Godinjaka. Vlasnicima i uzgajateljima nagrade su uručili župan Danijel Marušić, zamjenik župana Davor Vlaović., brigadni genertal Mladen Mikolčević i županijski pročelnik Željko Burazović.

  Šampionsko zlato graševini Vladimira Plavca Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ organizirala je tradicionalno ocjenjivanje vina vinara novogradiškog vinogorja. Ove godine na ocjenjivanju su se po prvi puta pojavili i vinari iz susjednih vinogorja. Ocjenjivači sud u kome su bili Marija Lukić; Petar Živković, Martina Krauthaker-Grgić, Vera Novaković i Marija Milašin-Marinić najboljim ovogodišnjim vinom proglasio je graševinu Vladimira Plavca iz Starog Petrovog Sela, dodijelila joj Zlatnu medalju i proglasila šamionom. Zlatne medalje dobila je graševina Siniše Hoborke iz Nove Gradiške, graševina Ozrena Kraljića iz Rešetara, portugizac OPG-a Lazić iz Cernika, Ranjski rizling OPG-a Marka Kovre iz Nove Gradiške, shardonny Alojza Pehala iz Starog Petrovog Sela, merlot-cabarnett Damira Jukića iz Brodskog Stupnika i graševina Mate Karaša iz Starog Petrovog Sela. Ocjenjivački sud je dodijeli 33 srebrne i 8 brončanih medalja.

 

 

Related Post

ROCKERI DOŠLI NA SVOJE

Autor - 30/07/2013 0
Starci, selo iznad Starog Petrovog Sela, nekad puno stanovnika danas, danas broji tek nekoliko žitelja. Jedna starija baka i nekolicina…

VINKOVO U STARCIMA 2018.

Autor - 23/01/2018 0
STARCI, 22. siječnja 2018. – Zahvaljujući Općini Staro Petrovo Selo, Turističkoj zajednici Staro Petrovo Selo i Udruzi vinogradara i voćara…