OTETO PROKLETO: Novogradiščanin izgubio bankovne kartice sa PIN-ovima i ostao bez nekoliko tisuća kuna

644 0

Foto Policija brodsko-posavska, Ilustracija

NOVA GRADIŠKA, 17. svibnja 2022. – Policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška zaprimili su dojavu od oštećenog 58-godišnjaka da mu je nepoznati počinitelj sa bankovnog računa podigao nekoliko tisuća kuna.  

Oštećeni je unazad nekoliko dana na području grada Nove Gradiške izgubio etui u kojem su se nalazili osobni dokumenti i bankovne kartice sa PIN-ovima. Potom je na bankomatu nepoznati počinitelj podigao nekoliko tisuća kuna. Policijski službenici tragaju za počiniteljem kaznenih djela računalne prijevare i utaje, te će po dovršetku kriminalističkog istraživanja podnijeti odgovarajuća pismena Općinskom državnom odvjetništvu.

Prema statističkim pokazateljima u prva četiri mjeseca na području Policijske uprave brodsko-posavske evidentirano je sedam kaznenih djela računalne prijevare. Građani  svojim ponašanjem lako mogu doprinijeli da postanu žrtve, ukoliko PIN-ove bankovnih kartica učine lako dostupnim počiniteljima. 

Upozorenje građanima i savjesti: 

  • Ako izgubite karticu ili vam je ukradu, bez obzira dogodi li vam se to u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu, vrlo je važno da to prijavite u najkraćem mogućem roku. 
  • Nikada ne zapisujte PIN uz kartice ili u mobitel.
  • Nemojte davati broj kartice ili osobne podatke putem telefona ili slati sliku kartice putem e-maila ili na bilo koji drugi način odavati osobne podatke nepoznatim osobama. PIN je poznat isključivo Vama kao korisniku kartice i ne smijete ga reći nikome pa niti banci ili kartičnoj organizaciji.
  • Vozilo nije sigurno mjesto za ostavljanje dragocjenosti. Ne ostavljajte karticu niti druge dragocjenosti u vozilu bez nadzora, čak ni na kratko vrijeme!
  • Pripazite na torbicu i svoje stvari u gužvi, javnom prijevozu i sličnim situacijama.

Karticu pokušajte uvijek držati na istom mjestu koje vam je dobro poznato jer je to najlakši način da uočite ako nedostaje.

Related Post

ŠESTI SAJAM POSLOVA

Autor - 11/10/2013 0
U prostorima CISOK-a danas tijekom prijepodneva održan je sajam poslova. Program je započeo u 10 sati i trajao do 13…

120 godina kapelice u Seocu

Autor - 02/05/2018 0
Autor Višnja Mikić SEOCE -Iako se u Seocu, filijali novokapelačke župe BDM, kroz povijest spominje kapela sv Roka, najprije drvena,…