Otvorene PPI

877 0

Neću govoriti o rokovima isplate dugovanje, koje kasnije neću moći ispuniti. Ali neće biti ni priče da je došla nova administracija koja kaže da to nisu “naše” obaveze, one stoje i u najkraćem mogućem roku će biti realizirane – rekao je Jakovina.

 

NOVA GRADIŠKA, 27. siječanj 2012. – Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je otvorio 14. poljoprivredno-poduzetničke ideje „Nova Gradiška 2012.“ . Stotinu izlagača okupilo se na izložbeno prodajnom dijelu ove manifestacije u Društvenom domu, a uz njih su, Dom kulture na otvaranju, napunili i drugi poljoprivrednici među kojima su bili i čelnici seljačkih udruga.

 

Pozdravili su ih u ime Grada Nova Gradiška, zamjenik gradonačelnika Milan Mateša i župan Danijel Marušić, ravnatelj Poljoprivredne agencije Zdravko Barać i Darko Grivičić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, koji je za novog ministra poljoprivrede imao i pitanja vezana za nedoumice i sudbinu poljoprivrede i sela na koja nova vlast treba odgovoriti raspoređivanjem proračunskih sredstava za ovu godinu. Sve u dvorani je zanimalo što to poljoprivredni proizvođač može očekivati od nove vlasti, ponajprije hoće li Ministarstvo poljoprivrede izvršiti sve zatečene obveze. Na izložbenom dijelu ministra su čelni ljudi poljoprivrednih udruga doslovno vukli za rukav.

 

Na otvaranju ove izložbene i edukativne manifestacije na koju su došli izlagači. Poljoprivredni i dugi proizvođači iz slavonskih i županija sjeverozapadne Hrvatske, te Zagreba, Darko Grivičić je kazao da stečena prava na poticaje i potpore koje je ostala dužna administracija Petra Čobankovića poljoprivrednici neće zaboraviti. -Financijske omotnice su stečena prava, nigdje ne piše da je to dio proračuna. Naša molba prema ministarstvu je da dio obaveza isplati prije proljetne sjetve. Za ratarske kulture to je oko 1,5 milijardi kuna, te oko 900 milijuna kuna poticaja za stoku. Očekujemo ili isplatu novca ili vaučere u cijelosti – kazao je Darko Grivičić.

 

– Politički, poslovni i životni izazov mi je da sa svim akterima u agraru napravim ono, što nam je svima želja i cilj, a to je imati što više kvalitetne hrvatske hrane na hrvatskim policama, da naše ljude u agraru i našem selu učinimo zadovoljnijim i sretnijim. Poljoprivreda je strateška djelatnost razvitka cjelokupnog hrvatskog gospodarstva koja sa svojim potencijalima zauzima posebno mjesto i poseban značaj. Znamo koji su zatečeni dugovi u ministarstvu i koje obveze imamo. Kao odgovoran političar, odgovorno ministarstvo i odgovorna Vlada pokušat ćemo maksimalno do kraja izvršiti sve obveze koje imamo – kazao je ministar Tihomir Jakovina.

 

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sudjelovao je danas i na javnoj tribini izložbeno savjetodavne manifestacije “14. Poljoprivredno poduzetničke ideje” u Novoj Gradiški. Nakon najave prvih smjernica za državni proračun, okupljeni u Novoj Gradiški najviše su iščekivali ministrovo pojašnjenje najavljenog smanjenja potpora.

 

-Neću govoriti o smanjenju potpora u iznosu 1,4 milijarde kuna, jer najavljeno smanjenje odnosi se na smanjenje svih potpora, a ne samo u agraru. Proračun još nije gotov, usvojene su tek smjernice za izradu proračuna. Kako i koliko ćemo neke stvari morati mijenjati znati će se u slijedećim fazama izrade proračuna. U tim fazama morati ćemo sa svima sjest i odgovorno odraditi cijelu priču do kraja. Tu se moraju uzeti u obzir i zatečena dugovanja od 1,2 milijarde kuna. Kao odgovorno ministarstvo nastojat ćemo preuzete obaveze odraditi do kraja. Što se tiče proračuna za ovu godinu, nastojati ćemo ga zadržat na nivou koji smo imali u prošloj godini. Neću govoriti o rokovima isplate dugovanje, koje kasnije neću moći ispuniti. Ali neće biti ni priče da je došla nova administracija koja kaže da to nisu “naše” obaveze, one stoje i u najkraćem mogućem roku će biti realizirane – rekao je Jakovina. Podsjetio poljoprivrednike da će ubuduće sve manje moći računati na domaću komponentu poticaja i da se treba okretat sredstvima EU koja su prilično izdašna, ali se mogu dobiti samo uz konkretne programe.

 

Danas se na javnoj tribini razgovaralo o rezultatima pregovaračkog procesa u poglavljima 11. i 12. , izravnim plaćanjima u poljoprivrede, mjerama ruralnog razvoja, te projektu „Crostart“ koji je predstavio koncern Agrokor, a odnosi se na ugovaranje proizvodnje mlijeka, svinjogojske i povrtlarske proizvodnje. Na izložbeni dio ove manifestacije svakako treba otići. Treba vidjeti što to proizvode i nude mali robni proizvođači. Radi se o proizvodima kojih nema na policama trgovačkih lanaca, a koji svojom kvalitetom, a uz to i nižom cijenom, plijene pozornost. U Društveni dom možete doći i u subotu do 15 sati.

 

Što se stručnog i edukativnog dijela ovogodišnjih Poljoprivredno-poduzetničkih ideja tiče subota je rezervirana za pčelare i za potpisivanje sporazuma o ispitivanju kvalitete meda na području Brodsko-posavske županije.

Related Post