OTVORENO PISMO MEDIJIMA I GRAĐANIMA

1155 0

NOVA GRADIŠKA 3. svibnja 2013. – Alen Kocić, bivši član i nedavni tajnik novogradiške neprofitne i humanitarne Udruge “Hrabro dijete”, udruge koja okuplja djecu oboljele od malignih bolesti i njihove roditelje, poslao nam je danas otvoreno

pismo u kojem javno obrazlaže zašto je istupio iz iste udruge. U obraćanju Kocić ukratko opisuje situaciju u kojoj su se pojedini članovi udruge (predsjednica i tajnik), bez transparentnosti i obavještavanja ostalih članova o razlozima ulaska u politiku upustili u predstojeće lokalne izbore.

Alen Kocić cijelo je vrijeme, kako je nama medijima i čitateljima znano, kao volonter bio “zamašnjak” udruge koja je uvelike zahvaljujući i njemu ostvarila u svega dvije godine ogromne rezultate u smislu pomaganja potrebitima u udruzi, organiziranja svih dobrotvornih akcija prikupljanja sredstava za pomoć i funkcioniranje udruge koja se bori za svoje članove, djecu i roditelje kojima udruga pomaže da se nose sa najtežim životnim situacijama.

Udruga “Hrabro dijete” bez pomoći lokalne samouprave je pokazala svoju organizacijsku moć i veliko srce i izvan granice Nove Gradiške što dokazuje slučaj male Nore Šitum, nažalost preminule.

Tih dana Udruga “Hrabro dijete” ujedinila je sve građane Hrvatske što baš nije čest slučaj.

Zbog zabrinutosti za budućnost Udruge i djece, kako ističe Kocić, i svih velikih projekata koji su u začetku od kojih su plastenik za uzgoj zdrave hrane u Rešetarima i velebna realizacija Rehabilitacijsko-terapeutskog kampa na Strmcu, jedinog na ovim prostorima za oboljelu djecu, odlučio se za slijedeći apel kojeg prenosimo u cijelosti.

 

Poštovani,

 

imam potrebu da se obratim javnosti, kao bivši član i pokretač Udruge Hrabro dijete. Zbog pomoći i podrške svih građana Hrvatske pa i svijeta, zbog toliko dobra koje smo učinili i ponosa da smo građani Hrvatske koja ima Veliko srce kada treba pomoći.

Predsjednica Udruge Hrabro dijete i tajnik Udruge se pojavljuju na Nezavisnoj listi, predsjednica za mjesto dogradonačelnika, u koaliciji sa strankom desne orijentacije. Skupljaju potpise kao članovi Udruge i slikaju se u majicama Udruge s kandidatima stranke za gradonačelnika. Koristi se uspjeh i medijska pozornost, Udruge, koji je uspjeh svih njenih članova, a ne pojedinaca, koji guraju osobni interes.

Najgori mogući scenarij se upravo događa i potrebno je razdvojiti rad Udruge Hrabro dijete i politike, te koalicije sa strankom koja ne cijeni članove Udruge, druge nacionalnosti, kako je predsjednica stranke rekla u javnosti.

Potrebno je da predsjednica Udruge da ostavku i angažira se politički kao fizička osoba, na što ima pravo po ustavu ove zemlje. U pitanje dolaze i projekti Udruge jer očekujemo pomoć države, koja nema obzira prema nekome tko je politički angažiran. Šteta je već učinjena, i može biti još veća i nesaglediva. I Parni Valjak ne shvaća situaciju i doveden je u pitanje koncert za udrugu Hrabro dijete. Zašto je potrebno uništiti rad Udruge sada kad je na vrhuncu povjerenja i pomoći sa svih strana, ne znam?

Nevjerojatno je da me nitko, ama baš nitko, nije ništa pitao, bar da čuje moje mišljenje, stoga ga ovim putem objavljujem i apeliram na javnost da učini dodatni pritisak na poteze predsjednice.

Mislim da imam pravo na svoje mišljenje poslije vremena i truda uloženog u Udrugu.

Čiji je interes politički angažman?

Koliko je sve moralno i iskreno, te u sukobu s interesima Udruge prosudite sami…u prilogu dio prijedloga novog zakona o Udrugama koji ide u Sabor u rujnu….

 

Izvor poslovni dnevnik:

 

Novi zakon o Udrugama….

“Politički aktivni, a ujedno na čelu neke udruge? To više nećemo tolerirati”.

I prije nego što je izašao u javnost, prijedlog novoga Zakona o udrugama izazivao je velik interes javnosti. Sada, kada je gotov, potvrđuje da udruge neće više smjeti biti politički pristrane. To znači da će sportske udruge poput Dinama, braniteljske udruge i ostali koji su dosad imali praksu podupirati stranke, kandidate ili koalicije na izborima ubuduće za to dobivati kazne. Igor Vidačak, ravnatelj Ureda za udruge Vlade RH, s kojim smo razgovarali o izmjenama koje donosi novi zakon, ističe kako se više neće tolerirati ni to da su čelnici udruga ujedno politički aktivni ljudi. U praksi, to će značiti da će ljudi poput Josipa Đakića, koji je predsjednik braniteljske udruge Hvidra, a ujedno saborski zastupnik HDZ-a, uskoro morati odabrati koja im je funkcija draža, jer obje neće moći obnašati.


Alen Kocić – Koc

 

KLIKNITE NA SLIKU


Related Post

NAROD SEBI

Autor - 25/06/2012 0
  Predsjednici države, vlada, ministri i predstavnici udruga poginulih branitelja sigurno malo znaju., ili ništa ne znaju, da odajući počast…

Autor - 01/05/2012 0
Suočeni sa vlastitim stigmatizacijama, križevima i stereotipima, njišući se u balkanskoj krčmi dok gledamo novogodišnji koncert iz Beča, viseći drugima…