PETAK 22. TRAVNJA

1048 0

NOVA GRADIŠKA, 16. travanj 2016. – S veseljem vam najavljujemo Noć knjige, manifestaciju kojom se petu godinu zaredom daje poticaj kulturi čitanja, potiče razgovor o literaturi, književnosti i svemu onome što knjiga predstavlja

ili treba predstavljati u suvremenom društvu.

 

Noć knjige 2016. održat će se u petak, 22. travnja, dan uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava, a na Dan hrvatske knjige. Noć knjige 2016. održat će se u više od 219 gradova i mjesta diljem Hrvatske.

Ove godine Noć knjige je u znaku obilježavanja dviju velikih obljetnica u svjetskoj književnosti: 400 godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, kao i 100. godišnjici od prvog objavljivanja Priča iz davnine Ivane Brlić- Mažuranić.

Cijeli svijet je pozornica…“ … a Hrvatska je njezin dio. U Noći knjige 2016. William Shakespeare prošetat će hrvatskim knjižnicama, knjižarama, školama, muzejima i brojnim drugim mjestima, potvrđujući svoju prisutnost u našemu kulturnom prostoru i važnost kada govorimo o knjizi i književnosti.

Miguel de Cervantes i njegov legendarni vitez don Quijote podsjetit će nas kako se lako opčiniti književnošću i dobrovoljno predati njezinoj čaroliji.

Ove dvije velike obljetnice svjetske književnosti u Noći knjige 2016. obilježit će se brojnim programima: izložbama, radionicama, kvizovima, dramskim izvedbama, glazbenim slušaonicama, projekcijama filmova i drugim kreativnim pristupima njihovu djelu danas, 400 godina kasnije.

 

Ponosni smo što se naša GRADSKA KNJIŽNICA NOVA GRADIŠKA po četvrti puta zaredom pridružuje ovoj važnoj i lijepoj manifestaciji.

 

Dakle, u petak, 22. travnja 2016., naše sugrađane i sve ljubitelje knjige, čitanja, knjižnica i umjetnosti  očekuju brojni programi s iznenađenjima koji su, u suorganizaciji s Gradskom knjižnicom Nova Gradiška i pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška,  pripremili  učenici naših osnovnih i srednjih škola sa svojim vrijednim profesorima i ravnateljima te  „najčitatelji“ i  mladi glazbenici, a  koji će se, u prostoru Odjela za djecu (prizemlje, zgrada Doma kulture) održavati u prijepodnevnim, popodnevnim i večernjim satima, a o čemu ćemo VAS detaljno, čim prije izvijestiti.

 

Ulaz je slobodan ; očekujemo VAS s velikim veseljem!

·        Program obilježavanja Noći knjige podržava Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture RH. Noć knjige 2016. održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Realizaciju ovogodišnjeg programa na državnoj razini (plakati, bookmarkeri…)  financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb. Organizacija: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena, a ponajviše svaka knjižnica, knjižara, ustanova pod pokroviteljstvima svojih Gradova.

 

Pripremila: Biljana Dakić, prof.

Related Post

„Mjesta ima na metli svima“

Autor - 20/02/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 20. veljače 2012. – Ponedjeljak je bio veseli Dan karnevalskih zbivanja na Dječjem odjelu Gradske knjižnice. Kreativna radionica…

GRADSKA KNJIŽNICA NOVA GRADIŠKA

Autor - 09/02/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 9. veljače 2015. – GRADSKA KNJIŽNICA NOVA GRADIŠKA pridružuje se međunarodnom volonterskom projektu pod nazivom „Čitam, dam, sretan…