GRADSKA KNJIŽNICA I OGRANAK MATICE HRVATSKE PREDSTAVILI

536 0

NOVA GRADIŠKA, 22. travanj 2015. – U Gradskoj knjižnici jučer su predstavljene dvije knjige, Marijane Smažil Pejaković. Autoricu i okupljene novogradiške ljubitelje pisane riječi pozdravila je prof. Biljana Dakić,

ravnateljica Gradske knjižnice, koja je bila suorganizator promocije. Autoricu, koja po rođenju korijene vuče iz novogradiškog kraja (rođena je u Mašičkoj Šagovini), a jedno vrijeme je živjela i u Novoj Gradiški, predstavio je prof. Josip Ostić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Nova Gradiška.

 

Knjigu haikua „Cvrčkova monografija“ i knjigu aforizama „Kratka forma dugi jezik“ predstavili su autorica i Stjepo Mijović Kočan.

Bilo je to prvo predstavljanje ovih knjiga. Knjiga „Kratka forma dugi jezik“ je iz tiska izašla prije dva tjedna, a „Cvrčkova monografija“ prije mjesec dana.

Kako je kazala autorica, sadržaj i jedne i druge knjige su neobavezne teme, proljetne i ljetne. Cvrčkova monografija vezana je za prirodu i godišnja doba, a što se tiče aforizma ne znači da i njih djeca ne mogu čitat jer, kako je naglasila, u svom književnom radu izbjegava pisati o stvarima koje nisu za svačije uši.

-Pisati haiku sam počela sasvim slučajno. Bila sam na promociji haiku knjige i poslije toga sam jedno vrijeme bila zaokupljena haikuom, hodala sam ulicom i brojala slogove koji su jako važni kod haiku poezije – kazala je autorica.

-Pisanje haiku poezije za mene je bilo iznenađenje. Koliko sam znao nije joj padalo napamet da piše haiku. Kada sam ih pročitao vidio sam da su jako dobri i ona je ih nastavila pisati. U rukopisu ima još jednu knjigu. Vrlo predano piše haiku i to joj jako dobro ide.

Aforizmi su sasvim nešto drugo i nisu novost u njezinom književnom djelovanju. Počela ih je pisati dok je bila u Novoj Gradiški. Ovo joj je druga knjiga aforizama – kaže Stjepo Mijović Kočan.

Uvod u predstavljanje knjiga bio je nastup učenika Osnovne glazbene škole.

Predstavio se David Strmotić – gitara, učenik 2. razreda (nastavnica Marina Karešin), te u duetu Matea Pauković -flauta, učenica 6. razreda ( nastavnica Željka Dročić) i Gabrijela Mijatović – gitara, učenica 6. razreda (nastavnik Boris Ružojčić).

Related Post

LJETO U KNJIIŽNICI

Autor - 10/08/2016 0
NOVA GRADIŠKA – Na Odjelu za djecu Gradske knjižnice Nova Gradiška danas je održano još jedno ljetno druženje novogradiških mališana.…