PETI „BOŽIĆ PO ŠTIVIČKI”

606 0

Autorica Višnja Mikić
ŠTIVICA – Na drugi dan Božića, na sv Stjepana, u Vatrogasnom domu u Štivici održana je peta po redu, tradicionalna priredba „Božić po štivički”. Organizirali su je i pripremili mladi Štivice uz pomoć „Štivičke udruge mještana”.
Naime, lijepo je što mladež Štivice želi sačuvati tradiciju i narodnu baštinu, ali i ikavski govor u štivičkom dijalektu. Prošlo je vrijeme kad je Štivica bila poznata po svojim rezbarima i rukometašima. Mladi danas odlaze iz sela zbog posla, stari umiru. Sve je više praznih kuća, a u mnogima živi još samo jedno ili dvoje. Oni koji su ostali ili se vraćaju u selo vikendom, prije pet godina počeli su osmišljavati Božićni program kojim žele otrgnuti zaboravu sve ono čime su se ponosili davni Štivičani.


Nakon bogate tombole, posjetitelji su u prepunoj dvorani mogli vidjeti posebno izdanje emisije „Supertalent u Štivici”, uz poznala lica: Davora, Maju, Janka i Martinu, koje su vrlo vješto glumila štivička djeca. Oni su osmislili kandidate za „Supertalent”, koji su bili „stručnjaci” za pečenje paprenjaka, za lov ribe pomoću „bacala” itd. Na stolu su bile „četiri gljive”, čuli su se komentari žirija, sve u svemu veoma zanimljivo.
U drugom dijelu priredbe bilo je baš „po štivički”, u dijalektu. Autori prikazanog igrokaza su i protagonisti: studenti, Danijel Mihić i Alen Butumović . Oni glume dvojicu braće, Antu i Pavu, šokačke momke, zagrijane za djevojke, Snježu i Veroniku, kojima se krišom udvaraju i žele stupiti s njima u ozbiljnu vezu. Problem su mame koje, baš kao nekad, dobro paze na svoje kćeri. Ipak – ljubav pobjeđuje sve zapreke. Bilo je duhovito, vedro i zanimljivo uz puno pljeska publike i veselo ozračje u dvorani. Glumci su upotrebljavali starinske izraze i riječi, vratili su posjetitelje u vrijeme kad se obitelji nisu bojale života. I obitelj iz igrokaza imala je jedanaestoro djece, među njima i blizance, Antu i Pavu.
Štivičani su su nakon programa nastavili blagdansko druženje uz iće i piće, ali baš kao nekad, ni te večeri nije izostalo veliko šokačko kolo.

Related Post

Autor - 06/09/2018 0
O umjetnici: Ivana Filip, vizualna umjetnica, rođena je u Novoj Gradiški. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 2002., a 2016.…

AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI

Autor - 09/03/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 9. ožujak 2015. – Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška poziva dobrovoljne darivatelje krvi na akciju dobrovoljnog darivanja…