Prenosimo iz Novogradiškog godišnjaka: REŠETARI: Mala općina – velikih rezultata

2028 0

Piše Zlatko Aga, općinski načelnik

Trudimo se, radimo, razgovaramo i nećemo stati dok cilj ne bude ispunjen….
Većina projekata financirana je europskim sredstvima

1993. godine zajedno smo počeli graditi našu Općinu Rešetari, kao aktivnu zajednicu mještana, sa željom da stvorimo gospodarski i društveno razvijenu urbanu sredinu ugodnu za život. Od tada su se u tom nastojanju mijenjale metode, procedure, pa i mi sami, ali jedno je ostalo isto. Vizija Općine Rešetara je prepoznatljiva po tradicionalnim i suvremenim vrijednostima, ali prije svega to je općina koja je podloga i podrška za rast svakom svom mještaninu – svakoj obitelji, djetetu, svakom radniku i poduzetniku. Zbog toga i kažemo da sve što radimo i činimo posvećeno je svima nama u Općini Rešetari jer, svi mi zajedno činimo Općinu.
Dužnost nam je, kao jedinica lokalne samouprave, da uložimo ljubav prema svom kraju, svoju energiju, iskustvo i znanje kako bi bilo ostvareno sve što planiramo. Upravo svi projekti koje smo ostvarili najbolja su prilika da pokažemo koliko smo u tome bili uspješni i koliko smo volje i energije uložili da ih ostvarimo.
Na početku ovog mandatnog razdoblja zadali smo si visoke ciljeve od čak 100 malih i velikih projekata koji su temelj za kvalitetniji život i funkcioniranje naše zajednice. Projekti su vezani za obitelj i najmlađe, za učenike, studente i mlade, za osobe treće životne dobi. Nismo zaboravili niti očuvanje tradicije i vrijednosti društva, kao ni razvoj poduzetništva, sporta i kulture. Također, veliki broj projekata je usmjeren na očuvanje okoliša i prirode, izgradnju komunalnog i prometnog sustava i razvoj svih naših naselja. Već sada u polovici mandata, realizirali smo veliku brojku projekata, oko 80% od planiranih, jer neki su u realizaciji, a neki u pripremi. Trudimo se, radimo, razgovaramo i nećemo stati dok cilj ne bude ispunjen.


Teško je reći što je točno najvažnije i što bi trebalo biti prioritet kad je svaki element važan, a još je važnija njihova sinergija. Međutim, uvijek naglašavamo kako su djeca i obitelj u fokusu našeg djelovanja. Zato smo radosni što smo uredili područni vrtić u Adžamovcima i započeli gradnju novog vrtića u Rešetarima, te uložili više od 12 milijuna kuna, dajući naglasak na djecu i obitelji. Dakako, i kroz program „Zaželi“, u vrijednosti 5 milijuna kuna, zaposlili smo 30 žena s područja općine Rešetari koje pomažu starijima i potrebitima u svim našim naseljima.
Započeli smo pripreme uređenja doma u Rešetarima s partnerom DVD Rešetari u vrijednosti 10 milijuna kuna. Krenuli smo u izgradnju reciklažnog dvorišta u Rešetarima u vrijednosti 5 milijuna kuna, te završili komunalnu infrastrukturu za vodoopskrbu i vodoodvodnju u vrijednosti od 42 milijuna kuna. Također, s Gradom Nova Gradiška i Općinom Cernik pripremamo provedbu izgradnje zajedničkog biološkog pročistača za kanalizaciju u vrijednosti 40 milijuna kuna. Ulažemo u društveni dom u Adžamovcima 2 milijuna kuna, završili smo cestu u Adžamovcima u iznosu 2,2 milijuna kuna, kao i niz drugih projekata poput izrade dokumentacije za poduzetničku zonu u Rešetarima i dogradnju objekta zgrade Općine Rešetari.
Iako u ovakvoj prigodi obraćajući se i Novogradiškom godišnjaku, koristim za nabrajanje svega što je proteklom razdoblju učinjeno, važno je naglasiti da sve ono po čemu je Općina Rešetari posebna i na što svi mi skupa možemo i moramo biti ponosni, je visok standard uređenosti općine sa što manje smeća i što manje zapuštenih polja i okućnica, kako bi život u prostoru bio što bolji i ljepši. U tim segmentima Općina Rešetari, uz Komunalni pogon zahvaljuje se ljudima koji su dali svoj doprinos kroz javne radove.
Svakako, imamo i probleme s kojima se suočavamo, posebno u ovoj godini, koju je obilježila elementarna nepogoda koja nas je pogodila i čije razmjere još uvijek otklanjamo. Još uvijek se borimo sa razdvajanjem komunalnog otpada na kućnom pragu i čekamo nove kante za smeće koje su usporile ove aktivnosti na terenu jer Fond za zaštitu okoliša nije proveo svoje ugovorene obaveze nabavke spremnika za općine i gradove. Nadamo se da definiranje postupka gospodarenja otpadom za posljedicu neće imati troškove koje će snositi mještani Općine Rešetari kao i drugi. Odgovorno i održivo postupanje otpadom je zadaća svih nas, a pravo na čist okoliš i zdrav život pripada svima, posebno budućim generacijama.
Već nekoliko godina za redom općina Rešetari slovi za veliko gradilište. To je tako jer ne želimo stati. Ne želimo stajati na mjestu, već želimo napredak i razvoj. Možda se na tom putu nekad može činiti da je teško vidjeti cilj ili da je on daleko, ali mi znamo rezultate našeg truda i rada pa rezultati neće izostati.
Brojni su projekti koji su završeni ili su u tijeku, a možemo se pohvaliti da je velika većina njih financirana europskim sredstvima i da smo jedna od najuspješnijih općina u povlačenju EU novca prema nacionalnoj komponenti. Stoga smo tu da izlazimo u susret potrebama mještana, da osluškujemo probleme, razgovaramo i pokažemo razumijevanje. Za zadovoljavanje svih potreba moramo biti najuspješniji i taj novac provući kroz fondove EU, a ne nikako, kao drugi, političkim pritiscima nauštrb drugih općina i ljudi, jer to nije onda „Bolja Hrvatska“.
Ovim putem zahvaljujem svima koji komuniciraju s nama, predlažu promjene i daju konstruktivne kritike.
Pisanih podataka o počecima Općine Rešetari vrlo je malo, ali zato danas za Općinu Rešetari znaju svi, po površini malu, ali po mnogočemu veliku.
„Nitko od nas nije tako pametan kao svi mi“– kaže jedna poslovica.
Ovu istinu želim naglasiti, kao i potrebu timskog rada kojim se mogu postići bolji rezultati, nego kad isti pojedinci rade bez dogovora i koordinacije, ili kada svi očekujemo da se nešto samo od sebe dogodi, a nikada se samo neće napraviti.
Čestitam svima novu 2020. godinu, punu sreće i zdravlja, a još više poslovnih uspjeha i da nam naša Hrvatska raste u svakom segmentu života.

Related Post

NAGRADA „IVAN FILIPOVIĆ“

Autor - 20/12/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 20. prosinac 2012. – U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u srijedu je dodijeljena Državna nagrada “Ivan Filipović”…