POŽEŠKA BISKUPIJA

1938 0

U župnoj crkvi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Zapolju u župničku službu uveden je fra Josip Poleto, a u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Cerniku fra Josip Vukoja

 

POŽEGA, 25. kolovoza 2014. – U nedjelju, 24. kolovoza uvedeni su u službu franjevci koji su imenovani za župnike u Požeškoj biskupiji. Biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Našicama. Kancelar Požeške biskupije Goran Lukić na početku slavlja brojnim vjernicima pročitao je Dekret o imenovanju fra Zorana Bibića župnikom u spomenutoj našičkoj župi. Potom je prikazao njegov dosadašnji život i službe a fra Zoran položio propisanu ispovijest vjere. Biskup je izrazio novom župniku čestitku na preuzetoj službi te dobrodošlicu u našičku župu i požešku mjesnu Crkvu. Vjernicima je povjerio župnika i pozvao na suradnju u izgradnji crkvenog zajedništva. Ujedno je zahvalio za dosadašnje župničko služenje fra Dragutina Bedeničića i druge subraće koja su premještena na nove službe te poželio blagoslovljeno pastoralno djelovanje novim župnim vikarima u Našicama fra Anti Perkoviću, fra Oktavijanu Nekiću i fra Igoru Barišiću. Potom je kazao kako je znakovito što će prigodom nastupa novog župnika biti kršteno četvero djece i uvedeno u zajedništvo Crkve. Pozdravio je njihove roditelje Roberta i Maju Valek s trećim djetetom Enom, Danijela i Marinu Matković također s trećim djetetom Lukom, Vedrana i Natašu Ibriks s drugim djetetom Matejom te Zlatka i Ivanu Fodor s prvim djetetom Laurom. Zahvalio im je za služenje životu, za ljubav i žrtvu kojom oplemenjuju svoj bračni život i pridonose dobru hrvatskoga društva.

 

Biskup je u homiliji spomenuo vjernicima kako uz neimaštinu uzrokovanu u Hrvatskoj gospodarskom krizom ljude ispunja nezadovoljstvom svođenje čovjeka na površnost i prazninu koja se u njem stvara zbog potamnjelog vrijednosnog sustava u politici, odgoju i obrazovanju te medijima. Istaknuo je kako je čovjek duhovno biće, stvoren kao dubina koja čezne za ispunjenošću te on ne može biti zadovoljan prazninom koja mu se nameće.

 

Istaknuo je da sv. Pavao u današnjem drugom liturgijskom čitanju uzdiže Bogu hvalu za bogatstvo dubine, mudrosti i spoznanja Božjega, ljudski nedokučivih i neistraživih putova u koje nas je uveo Isus Krist i kako je on istinska mogućnost čovjekove ispunjenosti puninom smisla. Spomenuo je da upravo u tom smislu Isus u današnjem evanđelju najužem učeničkom krugu ne postavlja pitanja o gospodarstvu, politici ili nekom drugom području života, nego o tome što ljudi kažu tko je on i što sami učenici misle o njemu. Odgovara Petar u ime svih, da je on Krist, Sin Boga živoga, na što Isus primjećuje da Apostol nije do tog saznanja došao ljudskim putem nego mu je to objavio Otac nebeski. Biskup je ustvrdio kako je Isus Krist, Sin Očev odvijeka, postavši čovjekom i predavši se iz ljubavi za nas na križu otvorio konačnu mogućnost čovjeku da postane dionikom Božje dubine života i u njoj pronađe puno ostvarenje svoga postojanja. Još je dodao kako Isus na Petru gradi svoju Crkvu te ga opunomoćuje ovlašću ključeva po kojoj u snazi Duha Svetoga što sveže ili odriješi na zemlji ima svoje značenje za nebo. Istaknuo je da je Crkva organizam živoga uskrsloga Krista u kojoj on po služenju nasljednika sv. Petra, biskupa i svećenika uvodi ljude u duboku stvarnost božanskog života. Podsjetio je kako je Crkva tijekom trinaest hrvatskih stoljeća služila čovjeku da ne ostane na površini života te da to čini i danas u našem društvu. Naglasio je kako novi našički župnik ne dolazi u vlastito ime, nego snagom svetoga Reda, ujedinjen s Kristom Glavom, i u zajedništvu s biskupom djeluje u poslanju uzdizanja čovjeka u Božji svijet. Spomenuo je da je jedno od takvih služenja i krsno slavlje po kojem će danas četvero male djece postati dionicima Isusova spasenjskog otajstva i članovima Crkve. Poželio je da po djelovanju franjevačke svećeničke braće u našičkoj župi živi Isusova Crkva i u njoj raste čovjek na mjeru Kristova dara.

 

Istoga dana biskup Škvorčević je u požeškoj župnoj crkvi Duha Svetoga predvodio slavlje uvođenja u službu fra Milana Krište, imenovanog župnika spomenute Župe. Uz njega je pozdravio i imenovane župne vikare fra Domagoja Šimunovića i fra Darka Sudarića kao i fra Zlatku Papcu od ranije djelatnog u Požegi. Zahvalio je dosadašnjoj franjevačkoj braći na čelu sa župnikom fra Josipom Poletom za dobro koje su učinili u požeškoj župi Duha Svetoga.

 

Posavski arhiđakon Antun Prpić kao delegat dijecezanskog biskupa predvodio je slavlje u župnoj crkvi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Zapolju te uveo u župničku službu fra Josipa Poleta a potom u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Cerniku fra Josipa Vukoju, s kojim su nastupili u službu i župni vikari fra Ivan Sršan i fra Matej Ećimović.

 

Ekonom Požeške biskupije Dražen Akmačić kao delegat dijecezanskog biskupa predvodio je slavlje uvođenja u župničku službu fra Roze Brkića u župnoj crkvi sv. Roka u Virovitici s kojim fra Robert Ćibarić nastupa u službu župnog vikara.

Related Post

PLETERNICA

Autor - 02/09/2013 0
Kao i svake godine na kraju devetnice Gospi od suza, pleterničko brdo žarilo se 31. kolovoza od svijeća, vrućih molitava…