JASNO I NEPRISTRANO OSUDITI KOMUNISTIČKE ZLOČINE

381 0

BRODSKO POSAVSKA ŽUPANIJA, 23. kolovoz 2014. – Danas je Hrvatska demokratska zajednica Brodsko – posavske županije obilježila Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Obilježavanjem Dana sjećanja želi se na prikladni način sjetiti žrtava nacionalsocijalističkih, fašističkih i komunističkih totalitarnih režima. Ovaj spomendan prilika je da se pravično osude i komunistički zločini počinjeni u Hrvatskoj jer je samo osudom zločina moguća izgradnja istinski demokratskog društva.

 

Povodom obilježavanja ovog spomendana predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BPŽ Pero Ćosić istaknuo je: „U Hrvatskoj se na prikladan način već godinama obilježavaju žrtve nacionalsocijalizma i fašizma, a smatram kako je krajnje vrijeme da isti tretman dobiju i žrtve komunizma. Žrtve zločina totalitarnog jugoslavenskog komunističkog režima koje su još žive, ili njihove obitelji jednako zaslužuju sućut, razumijevanje i priznavanje njihovih patnji kao i sve druge žrtve“. Dodao je: „Zbog svega toga je posebno tužno gledati kako se aktualna vlada ne želi odreći tereta komunizma i konačno kao zrela vlast jedne europske zemlje na prikladan način obilježiti sve žrtve totalitarnih režima. Vlada mora jasno i nepristrano osuditi komunističke zločine počinjenje u Hrvatskoj kao masovnu povredu ljudskih prava.“

Izaslanstvo Županijskog odbora HDZ-a obilježilo je Dan sjećanja u Slavonskom Brodu jutarnjom molitvom na Svetoj misi u Župi Gospe od Brze pomoći, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju kod Središnjeg križa te kod Spomen obilježja Hrvatskim Domobranima. Dan sjećanja obilježili su i Općinski odbori HDZ-a (Okučani, Davor, Slavonski Šamac i Stara Gradiška). Jučer su članovi OO HDZ Okučani položili vijenac kod Centralnog križa u Okučanima , a danas su članovi OO HDZ-a Stara Gradiška, OO HDZ-a Slavonski Šamac i OO HDZ-a Davor položili vijence kod Spomen ploče žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima u Staroj Gradišci, kod Spomen križa na Savskom nasipu u Slavonskom Šamcu te ispred Spomen obilježja – Za sve koji su dali život za Domovinu u Davoru.

 

Županijski odbor HDZ-a BPŽ

Related Post