POŽEŠKA BISKUPIJA

856 0

POŽEGA – U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 14. ožujka gospođu Kolindu Grabar Kitarović, predsjednicu Republike Hrvatske.

Uz predsjedničinu pratnju na susretu je sudjelovao i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te požeški gradonačelnik Vedran Neferović. Biskup je u pozdravu kazao Predsjednici da mu je čast primiti je u povijesnom zdanju sjedišta Požeške biskupije, izraziti joj dobrodošlicu te u živo uputiti čestitku za izbor na časnu predsjedničku službu u svoje osobno ime te u ime svećenika i drugih vjernika Požeške biskupije, koja se prostire od Virovitice do Našica u podravskom dijelu, od Lipovljana, Lonje i Jasenovca do slavonsko-brodskog kraja u Posavini, u zapadnoj Slavoniji te u požeškoj „Zlatnoj dolini“. Kazao je kako se nerijetko divimo velikim, moćnim, uspješnim, bogatim vladarima i istaknuo da ga osobno najviše impresionira svetopisamska pohvala mudrim vođama.

Spomenuo je da mudar narodni poglavar pristupa društvenoj stvarnosti, napose čovjeku cjelovito, računajući i s dimenzijom njegove onostranosti, služi punom ljudskom dostojanstvu. Ukazao je na povijesnu činjenicu da se hrvatski narod tijekom svojih trinaest stoljeća izgrađivao u okviru evanđeoskog sustava vrijednosti u kojem nakon Boga prvo mjesto ima čovjek u njegovu dostojanstvu osobe, stvorene kao muško i žensko, sa središnjim značenjem braka i obitelji kao temeljnih stvarnosti našeg postojanja u kojima se izgrađuje istinska budućnost. Obećao je predsjednici molitvu da ona bude među mudrim hrvatskim poglavarima i poželio da Bog podari uspjeh svim njezinim plemenitim nastojanjima.

 

Predsjednica Grabar Kitarović zahvalila je biskupu na izrazima srdačne dobrodošlice te istaknula kako je raduje ovaj susret koji se ostvaruje nakon svečanosti polaganja prisege mladih vojnika ročnika u požeškoj Vojarni na kojem je sudjelovala kao vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske.

Biskup i Predsjednica zadržali su se u razgovoru te su uz povijesno-kulturne teme požeškoga kraja dotaknuli određena pitanja trenutačnoga društvenog života u Hrvatskoj, napose podjela koje u njem vladaju te naglasili potrebu poštivanja različitosti u snošljivosti, promicanje suradnje na području temeljnih ljudskih vrijednosti, povezanih s kršćanskom baštinom kojoj Europa zahvaljuje svoju uljudbu. Na svršetku susreta biskup je Predsjednici predstavio kulturnu baštinu požeške Katedrale u kojoj su i liturgijska odijela što ih je carica Marija Terezija darovala toj crkvi prigodom njezine posvete 1763. godine. Ujedno su zajedno posjetili crkvu sv. Lovre u sastavu Biskupskog doma.

Prije posjeta Biskupskom domu predsjednica Grabar Kitarović je na katedralnom trgu sudjelovala na svečanoj smotri povijesnih postrojbi grada Požege i njihovih gostiju koji su ih posjetili za Dan Grada, proslavljen prije dva dana. Posjetila je nakon toga Katedralu u pratnji župnika Ivice Žuljevića. Predsjednica se iz Biskupskog doma uputila mladoj obitelji Miroslava i Petre Poljaković koji s njihovih dvoje djece nemaju radnog mjesta, žive u podstanarstvu te preživljavaju Caritasovom svakodnevnom pomoći u kruhu i mlijeku i prehrambenoj potpori za pripravljanje objeda. Predsjednica je upoznata da Caritas Požeške biskupije ne smatra prikladnim organizirati pučku kuhinju za siromašne, nego djeluje na tri razine: svaki dan određenom broju ljudi u neimaštini daruje kruh i mlijeko, bolesnima i samcima koji si nisu u mogućnosti pripraviti objed dostavlja svakodnevno ručak, dok mlađima koji su u slabom imovinskom stanju dostavlja prehrambene potrepštine kako bi si sami pripremili objed. Tim putem želi se zaštiti dostojanstvo siromašnih.

Related Post

ŽUPA KRALJICE SVETE KRUNICE

Autor - 08/06/2015 0
NOVA GRADIŠKA. 8. lipanj 2015. – Na danu župnog zajedništva okupio se, treću godinu za redom, izuzetno velik broj župljana,…

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 13/07/2016 0
POŽEGA – Biskup Antun Škvorčević uputio je svim župnim uredima Požeške biskupije dopis s odredbom o uzdignuću slavlja sv. Marije…

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 19/11/2012 0
U organizaciji Pastoralnog centra i Povjerenstva za liturgijsku glazbu Požeške biskupije održan je 17. studenog susret župnih zborova Požeške biskupije.…