POŽEŠKA BISKUPIJA

675 0

Na svečanom euharistijskom slavlju u požeškoj Katedrali 27. rujna, na dan 15. obljetnice uspostave Požeške biskupije i svoga biskupskog ređenja, biskup Antun Škvorčević obznanio je vijest da je papa Benedikt XVI. tim povodom odlikovao

četvoricu svećenika ove mjesne Crkve.

 

Autor: pozeska-biskupija.com

 

Za Apostolskog protonotara „supra numerum“ izabran je prelat Josip Devčić, prepošt Stolnog kaptola u Požegi i stražemanski župnik kao priznanje za vjernu suradnju s dijecezanskim biskupom i sve što je učinio za Požešku biskupiju od njezina utemeljenja do danas, osobito za savjesno vršenje službe prvog generalnog vikara i za veliku požrtvovnost u vođenju ponovne izgradnje svetišta Gospe Voćinske, i crkve u Staroj Gradiški, spomen utamničenim svećenicima u vrijeme komunističke vladavine. Za Počasnog prelata imenovan je msgr. Vjekoslav Marić, katedralni arhiđakon i umirovljeni župnika Župe sv. Leopolda Mandića u Požegi kao priznanje za vjerno služenje Crkvi tijekom 61 godine svećeništva, posebno za ono što je učinio kao prvi ravnatelj Caritasa Požeške biskupije te za osnutak i savjesno pastoralno vodstvo župe sv. Leopolda Mandića u Požegi tijekom 36 godina.

Prečasni g. Antun Prpić, župnik u Starom Petrovom Selu i dekan Novokapelačkog dekanata uvršten je među Kapelane Njegove Svetosti u znak priznanja za požrtvovnost u vršenju službe župnika u Voćinu tijekom teških godina komunističkog sustava, te za vjernost u službi Biskupskog ordinarijata u Požegi i savjesnost u svećeničkom poslanju. Prečasni g. Matija Juraković, kanonik Stolnog kaptola u Požegi, arhiđakon zapadno-slavonski i župnik pakrački primljen je među Kapelane Njegove Svetosti kao priznanje za žrtvu koju je podnio tijekom domovinskog rata i u liječenju poratnih rana u župama pogođenima stradanjima te za vjernost i suradnju s dijecezanskim biskupom u službama koje su mu povjerene.

Biskup Škvorčević predao je Povelje o odlikovanju navedenim svećenicima na svršetku slavlja u Katedrali. Nakon toga je rekao da od srca zahvaljuje Svetom Ocu za odlikovanja kojima je uresio četvoricu svećenika Požeške biskupije, a odlikovanoj subraći je iskreno čestitao sa željom da ih ovo priznanje dublje poveže s nasljednikom Svetoga Petra i Rimskom Crkvom te učvrsti u svećeničkom služenju i suradnji sa svojim biskupom o petnaestoj obljetnici Biskupije.

Related Post