POJAČANE AKTIVNOSTI U PROMETU

814 0

SLAVONSKI BROD – U šest mjeseci 2015. godine na području Policijske uprave brodsko-posavske, evidentiran je veći broj poginulih osoba u prometnim nesrećama u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Iako je ukupan broj prometnih nesreća (2015. – 453 prometne nesreće) manji za 4 % u odnosu na prošlu godinu (472 prometne nesreće), u prometnim nesrećama poginule su četiri osobe, što je za tri osobe (300 %) više u odnosu na šest mjeseci prošle godine. Broj poduzetih mjera (13279) u prvih šest mjeseci veći za 13,2 % u odnosu na šest mjeseci prošle godine, kada je zabilježeno 11726 prekršaja, no unatoč povećanju sankcioniranja prekršaja, policijski službenici će do kraja godine u prometu pojačano postupati i nastaviti sa sustavnim nadzorom vozača i sankcioniranjem prekršitelja, no i preventivnim radom s ciljem zaustavljanja nepovoljnog trenda stradavanja u prometu.

 

U pojačanim aktivnostima i ciljanim aktivnostima, policijski službenici će posebnu pozornost posvetiti otkrivanju i sprječavanju prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama. U funkciji će maksimalno biti i svi uređaji i oprema koju policija koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge).

 

Pojačane aktivnosti će biti prioritetno usmjerene na suzbijanje slijedećih prekršaja: nepropisne i neprilagođene brzine, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisnog pretjecanja, nepoštivanja prednosti prolaska, nepropisnog kretanja i zadržavanja pješaka na kolniku.

 

Posebna pozornost će biti usmjerena na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima, vozače koji upravljaju vozilima prije stjecanja prava, kao i na prometne prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa) te pravilnom smještaju djece u vozilima.

 

Policija podsjeća sudionike u prometu na pozitivno i poželjno ponašanje u prometu uz obvezu poštivanja prometnih propisa, uvažavanje prava drugih sudionika u prometu, korištenje zaštitnih sredstava i opreme te izbjegavanje rizičnih i nepoželjnih ponašanja. Policija također podsjeća i one koji su krenuli ili planiraju krenuti na godišnji odmor, putujući svojim vozilom na neko od turističkih odredišta u Republici Hrvatskoj na čijim cestama je na žalost i u ovoj godini stradao veliki broj osoba u prometu, da svoja putovanja prethodno planiraju, provjeravaju svoja vozila, dovoljno se odmaraju kako bi bili spremni za dužu vožnju te sigurno stigli do željenog odredišta.

Related Post

DIGITALNA POLJOPRIVREDA

Autor - 07/11/2020 0
POŽEGA – U četvrtak, uoči blagdana sv. Martina, Veleučilište u Požegi u suradnji s novogradiškom tvrtkom Alten organiziralo je edukativnu…