POKLADE U OKUČANIMA

708 0

OKUČANI, 17. veljače 2015. – Lijepi pokladni običaji, u novijoj povijesti Okučana tradicionalno se održavaju u Dječjem vrtiću “Bljesak”, na ulicama Okučana, u Domu kulture i Domu “Dragi bližnji”

koji je od 2008. godine otvoren za starije i nemoćne osobe. Nositeljice ovog programa su č. sestre KLANJATELJICE KRVI KRISTOVE – Regija Zagreb.

U Okučanski dolaze maskirane grupe iz Stare Gradiške, Gornjih Bogićevaca, Rešetara i drugih mjesta.

Na pokladnoj zabavi u okučanskom Domu kulture ove godine su prvo i drugo mjesto osvojili “Slavonski dudovi” iz Rešetara, a treće Stara Gradiška – Novi Varoš.

 

MASKENBAL U DOMU „DRAGI BLIŽNJI“

 

Na pokladnu nedjelju, održana je zabavna manifestacija „maskenbal“ u Domu „Dragi bližnji“. Kao i do sada, i ovaj maskenbal je bio zabavan. Osim korisnika Doma, među izvođačima su bili i KUD Tkanica iz Okučana, plesna skupina Latice iz Okučana pod vodstvom Rahele Radecki Ivakić, grupa Lolipop i Kristina Kokalović, učenica trećeg razreda OŠ, zatim djelatnice Doma koje su se prerušile u poznate pjevačice. Korisnici Doma su bili glavna atrakcija. U priči o životu na dvoru moglo vidjeti kralja i kraljicu, pepeljugu, dobru vilu, vješticu, klaunove, ciganku, muslimanku, navijačicu, mladence, šminkericu i pjevača. Svaki nastup pomno je pratio stručni žiri u sastavu Dragice Miljak iz Slavonskog Broda, Andreja Marasa iz Okučana i Vlatke Klarić iz Gornjih Bogićevaca. Žiri je svaku masku popratio primjedbama i pohvalama, a nakon svih nastupa proglašena je i najbolja maska koja je pripala pepeljugi koju je nastupom i maskom odlično odglumila korisnica Doma Stajka Ivšić. Breme njezinih 89. godina nije se moglo primijetiti. Pobjednica kao i drugi sudionici Maskenbala, dobili su prigodne poklone. Brojna publika bila je oduševljena izvedbama. Izrazili su svoje zadovoljstvo a na kraju su se glumci i gledatelji počasti krafnama, tradicionalnim slatkišem predkorizmenog vremena.

 

Related Post

OPĆINA OKUČANI

Autor - 07/01/2014 0
OKUČANI, 7. siječanj 2014. – Općinski načelnik Aca Vidaković potpisao je ugovore o dodjeli studentskih stipendija za osam studenata s…

U DOMU „DRAGI BLIŽNJI“

Autor - 09/10/2014 0
OKUČANI, 9. listopad 2014. – U nedjelju 5. listopada je obilježen Međunarodni dan starijih osoba u Domu „Dragi bližnji“, u…