POLICIJA EDUCIRA I POTIČE SUDIONIKE U PROMETU NA OPREZ

919 0

SLAVONSKI BROD, 2. lipanj 2015. – Jučer je u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj u održana tematska konferencija za medije. na temu „Biciklisti u prometu i promet u kružnom toku“.

Govorio je voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Franjo Galić.

 

Ovom temom se željelo potaći sve sudionike u prometu na veći oprez u prometu kada se radi o biciklistima kao jednoj od najranjivijih sudionika u prometu te kako se ponašati u prometu na raskrižjima, posebno kružnim tokovima. Cilj je smanjiti broj prometnih nesreća, posebno onih u kojima sudjeluju biciklisti i općenito bolje sigurnosti u prometu za sve sudionike.

 

Zašto kruži tok?

 

Raskrižja su nedvojbeno mjesta koja se po opasnosti ističu kako po broju prometnih nesreća, tako i po posljedicama koje u tim nesrećama nastupaju. Riječ je dijelu ceste gdje se pojavljuje veliki broj mjesta na kojima može doći do neželjenih kontakata sudionika u prometu tzv. kolizionih točaka. Ako se ovo kombinira s brzinama,  koje su na nereguliranim raskrižjima ili na raskrižjima na  kojim je jedna  ulica s prednošću prolaska  često neprilagođene ili čak nedozvoljene, dolazi do teških prometnih nesreća.

 

Ovaj problem se samo djelomično može riješiti postavljanjem svjetlosne prometne signalizacije – semafora. Naime nepoštivanje znaka kao krajnja situacija ili samo „hvatanje zelenog svjetla“ često uzrokuju prometne nesreće s vrlo teškim posljedicama.

 

Drugačiji pristup i daleko efikasnije rješenje, naravno uz pravilno korištenje,  daju kružni tokovi. Ni ovo rješenje nije idealno, ali za neka frekventna križanja ili križanja s više izlaza kružni tokovi su se pokazali kao bolja rješenje takvih prometnih situacija. Praktično se smanjuje broj mogućih kolizionih točaka, smanjuju se prilazne brzine i kao krajnji rezultat – manji je ukupni broj prometnih nesreća, pogotovo teških prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

 

Pravila prometovanja u kružnom toku:

1. Promet se odvija u kružnom smjeru, obrnuto od kretanja kazaljke na satu – sukladno prometnom znaku „Kružni tok prometa“ (B62).

2. Na svim kružnim tokovima u Slavonskom Brodu, vozila koja se nalaze u kružnom           toku imaju prednost prolaska.

3. U kružni tok se ulazi bez pokazivača smjera.

4. U kružnom toku se ne koristi lijevi pokazivač smjera.

5. Prije izlaska iz kružnog toka obavezno morate desnim pokazivačem smjera obavijestiti druge sudionike o namjeri izlaska. To je važno kako onom tko vaš prolazak čeka da bi se uključio, tako i onom iza vas koji ima namjeru skrenuti i očekuje vaš brži odlazak.

6. Zabranjeno je i zaustavljanje i parkiranje i u kružnom toku i u zoni kružnog toka.

 

Korisni savjeti:

– razmišljajte unaprijed o mjestu izlaska, da bi na vrijeme desnim pokazivačem smjera obavijestili druge sudionike o tome.

– nemojte koristiti desni pokazivač odmah nakon ulaska u kružni tok, nego samo prije izlaza koji ćete koristiti

– prilagodite brzinu kretanja i budite svjesni brzine dugih sudionika, vrijeme koje vam je na raspolaganju za uključivanje u kružni tok duže je od onog u klasičnom raskrižjima, jer je brzina vozila u toku daleko manja. Budite svjesni da na ulasku u kružni tok imate prometni znak „raskrižje s cestom s prednošću prolaska“ i tu zaustavljanje nije obavezno ukoliko nema vozila koje ste dužni propustiti. Svako vaše bezrazložno zaustavljanje uzrokuje zastoj nekoliko vozila iza vas  i daleko manju protočnost. Isto tak u kružnom toku nema zaustavljanja da bi se propustilo uključivanje drugih sudionika.

– ako iz bilo kojeg razloga niste skrenuli u namjeravanom pravcu, nikako nemojte zaustavljati vozilo i vraćati se natrag, ili pokušavati skrenuti smjerom koji nije tome namijenjen. Jednostavno obiđite jedan krug i skrenite iz drugog pokušaja.

 

Kružni tok ne uzrokuje veću brzinu prometa, nego upravo obrnuto smanjuje brzine, ali uz pravilno korištenje rezultira daleko veću frekvenciju prometa, čime konstantnim odvijanjem prometa omogućava daleko veću protočnost.

 

Autor Antun Jakobović PUBP

 

Related Post

OPASNOST SU NA CESTI

Autor - 07/11/2012 0
BUDIMO SIGURNIJI U PROMETU! Apel je to Policije sudionicima u prometu. Činjenica je, da je velika većina sudionika u prometu…