POLICIJA UPOZORAVA

1007 0

SLAVONSKI BROD, 8. siječnja 2014. – Obzirom na pojavu krađa i teških krađa torbica, novčanika, mobitela i drugih vrijednih osobnih predmeta, čemu značajno doprinosi i nepažnja i nesmotrenost vlasnika

koji stvari ostavljaju bez nadzora u kafićima, diskotekama, u nezaključanim vozilima ili u unutrašnjosti zaključanih vozila (primjerice na sjedalima) i drugim javnim mjestima, a što osobe sklone vršenju kaznenih djela koriste i nestaju sa ukradenim predmetima.

Policija podsjeća građane na mjere samozaštite i pojačanog opreza. Osobne stvari ne ostavljati bez nadzora na javnim mjestima kojima se kreće veći broj ljudi. Po izlasku iz kuće i stana ne ostavljati otvorene prozore i nezaključana vrata. Parkirana vozila obavezno zaključavati i u potpunosti zatvarati prozorska stakla. Na sjedištima ne ostavljati vrijedne predmete, koji mogu biti mamac kradljivcima, niti ostavljati vozilo na mračnim mjestima i divljim parkiralištima bez nadzora sa vrijednim predmetima unutar vozila. Ako se napušta vozilo, bilo bi dobro vrijedne predmete ponijeti sa sobom. Policija preporučuje i osobama koje često putuju vlakom ili autobusom, posebno noćnim linijama, ukoliko izlaze iz kupea ili autobusa, da sa sobom ponesu novčanik i osobne dokumente.

Prilikom kupovine stalno treba imati pod nadzorom novac i ostale vrijedne stvari. Treba biti oprezan, ako netko u gužvi nameće razgovor ili nudi pomoć, jer previše ljubazna osoba može biti džepar, te po mogućnosti izbjegavati gužve. Ukoliko se u gužvi nosi ruksak na leđima, preporuka je, skinuti ga s leđa i staviti ispred sebe. Provjeriti jesu li osobne torbice ili ruksaci zatvoreni. Nikada ne nositi PIN brojeve uz bankovne kartice. Važno je paziti na novčanik koji se vadi na javnom mjestu, te ne nositi vrijednosti zajedno, već primjerice odvojiti novac od dokumenata. Ne nositi sa sobom dokumente koji nisu potrebni.

Ukoliko se dogodi da građanin postane žrtvom kaznenog djela, bitno je odmah prijaviti policiji na besplatni telefonski broj 192.

Related Post