POLICIJA UPOZORAVA I SAVJETUJE

1126 0

Na području Policijske uprave brodsko-posavske, tijekom ove godine nisu zabilježeni događaji utapanja osoba, dok se u 2012. i 2011. godini utopila po jedna osoba. Tijekom 2010. godine utopilo se pet (5) osoba, a u 2009. godini tri (3) osobe.

 

 

Korisni savjeti o ponašanju na kupanju:

 

Ne plivajte najmanje jedan sat nakon obroka – jedna od najčešćih pogrešaka, a koju mnogi čine, ulazak je u vodu nakon jela, pa se mnogi zaguše zbog pritiska želuca.

 

Ne plivajte ako ste konzumirali alkohol – upravo je konzumiranje alkohola jedan od glavnih čimbenika rizika kod utapanja, kako kod mladih, tako i odraslih osoba, i svakako ga treba izbjegavati.

 

Ne ulazite vrući u vodu – jedna od čestih pogrešaka koju mnogi čine mnogi, je da nakon dužeg boravka na suncu, bilo da smo se sunčali ili radili nešto drugo, skačemo u vodu, kako bismo se osvježili i rashladili. Uvijek treba postepeno ulaziti u vodu, dati organizmu priliku da se pripremi i prilagodi, bez obzira koliko je more ili neka druga vodena površina topla. U protivnom, naše će tijelo u dodiru s hladnom vodom doživjeti šok.

 

Ne skačite u vodu nepoznate dubine – kada skačete, umjesto na glavu, skačite na noge.

 

Ako niste posve zdravi, ne kupajte se na osamljenim mjestima, a ako bolujete od nekih kroničnih i težih bolesti, izbjegavajte kupanje na osamljenim i nesigurnim mjestima. Budite u blizini ljudi, kako bi vam, ako zatreba, mogli priskočiti u pomoć.

 

Imate li djecu, neprestano ih držite na oku – roditelji se nikada, pa tako ni na kupanju, ne smiju posve opustiti. Djecu je potrebno neprestano imati na oku i brinuti se za njihovu sigurnost. Među ljudima i u gomili djeca se lako izgube, kao što se lako utope i u plićaku. Jednako tako, nikada, ali baš nikada, ne računajte da se starije dijete može samo brinuti za mlađeg brata ili sestru. Sigurnost djeteta vaša je dužnost, nikako drugog djeteta. Nadzirite svoju djecu, čak i ako znaju plivati.

 

Plivajte u blizini spasilaca, te poštujte upute i znakove spasilaca.

 

Dogodi li se nevolja, ostanite smireni, plutajte na leđima i mašite jednom rukom za pomoć.

 

Ako u vodi uočite nekog u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć te pozovite nadležne službe na broj 192 ili 112.

 

UPOZORENJA I SAVJETE TREBA SHVATITI OZBILJNO!

Related Post