Policijski službenici u Okučanima potaknuli građane na dragovoljnu predaju oružja 

725 0

Autor Policija brodsko-posavska 

 

OKUČANI – Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, jučer su u Okučanima proveli preventivno-edukativnu aktivnost, promovirajući Kampanju „Manje oružja – manje tragedija“, a uz podršku Općine Okučani. Cilj aktivnosti je senzibiliziranje javnosti o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem, te  poticanje građana na legalizaciju i dragovoljnu predaju oružja. 

Policijski službenici su prezentirali školske primjere minsko-eksplozivnih sredstava i drugog oružja, uz promotivno edukativne materijale, koje su dijelili građanima, upućivali im korisne savjete i poticali ih na dragovoljnu predaju oružja bez sankcija.

Također su educirali i učenike Osnovne škole Okučani o tome, kako s ponašati u slučaju pronalaska oružja, da u tim slučajevima oružje ne diraju, već o tome odmah obavijeste roditelje, učitelje ili policiju. 

Za vrijeme prezentacije, jedan građanin sa područja Okučana je donio odluku o dragovoljnoj predaji sa kojom je upoznao policijske službenike, a koji su potom na siguran način preuzeli slijedeće oružje i druga sredstva:

– 1 automatska puška AK70, tv. broja C1 71903,  sa dva metalna spremnika za istu,

– 1 pištolj – kubura ručne izrade, kal. 16 mm, bez tv. broja,

– 1 bomba ručne izrade (tzv. Tangovka),

– 188 komada streljiva 7,62 mm,

 – 2 komada streljiva 7,9 mm,

 – 3 komada streljiva – patrona 16 mm. 

U vremenu od 1. siječnja do 1. prosinca 2021. godine, građani sa područja Policijske uprave brodsko-posavske, policijskim službenicima su dragovoljno predali 48 komada vatrenog oružja (od čega 21 komad automatskog, 6 komada poluautomatskog, 8 komada repetirajućeg, te 13 pištolja i revolvera), 305 komada rasprskavajućeg oružja (od čega 173 ručne bombe, 30 mina, 102 komada ostalih minsko-eksplozivnih sredstava), 15.413 komada streljiva za dugo i kratko naoružanje, te 10,7 kilograma eksploziva.

Pozivamo građane da se pridruže Kampanji i donesu odluku o dragovoljnoj predaji oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i streljiva bez sankcija, te pozovu policiju na broj 192. Nakon poziva, stručno osposobljeni policijski službenici doći će na dogovorenu lokaciju i na siguran način preuzeti oružje. 

Više informacija o Kampanji „Manje oružja – manje tragedija“ građani mogu dobiti pozivom na besplatan broj telefona 08008892. 

Related Post