POLICIJSKI VIKEND

1787 0

Najveća koncentracija alkohola od 2,29 promila, očitana 31. ožujka u mjestu Vrbova, kod 53-godišnjeg vozača osobnog automobila NG registracija

 

SLAVONSKI BROD, 4. travanj 2016. – Tijekom proteklog vikenda na području policijske uprave evidentirano je 15 kaznenih djela općeg kriminaliteta. U strukturi općeg kriminaliteta 10 kaznenih djela su na štetu imovine i to tri (3) kaznena djela krađe, dva (2) kaznena djela teške krađe, jedno (1) kazneno djelo prijevare i četiri (4) kaznena djela oštećenja tuđe stvari. U području prometa dogodilo se osam (8) prometnih nesreća od kojih četiri (4) s materijalnom štetom, tri (3) prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe lakše i jedna teže ozlijeđene. Dogodila se i jedna (1) prometna s poginulom osobom u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. Evidentirano je sedam (7) prekršaja narušavanja javnog reda i mira i dva (2) prekršaja iz ostalih zakona. Od ostalih događaja zabilježen je jedan (1) požar.

 

PROMETNE NESREĆE

 

U KUJNIKU POGINUO 22-GODIŠNJAK IZ LUŽANA – U nedjelju, 3. travnja oko 19,20 sati na kolniku županijske ceste u naselju Kujnik dogodila se prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao motociklist. Motociklom, SB registracija, vlasništvo 44-godišnjaka s područja općine Oriovac upravljao je prije stjecanja prava 22-godišnjak iz Lužana i kretao se kolnikom ceste kroz mjesto Kujnik od zapada u smjeru istoka. Motociklist je započeo radnju pretjecanja osobnog automobila, SB registracija koji se kretao ispred njega u istom smjeru i kojim je upravljao 33-godišnjak iz Oriovca. U trenutku dok ga je motocikli pretjecao 33-godišnjak također započeo radnju pretjecanja osobnog automobila koji se kretao ispred njega, a da prije toga nije provjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu odnosno motocikli koji je već bio u fazi pretjecanja, uslijed čega je došlo do udara motocikla u stražnji lijevi dio osobnog automobila, a potom slijetanja motocikla s kolnika u odvodni kanal sa sjeverne strane i nakon toga udara motocikla u betonski rub kolnog ulaza. U ovoj prometnoj nesreći smrtno je stradao 22-godišnji vozač motocikla. Policija će protiv 33-godišnjeg vozača osobnog automobila nadležnom državnom odvjetništvu dostaviti kaznenu prijavu zbog kaznenog djela izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, a prekršajni nalog 44-godišnjem vlasniku motocikla zbog davanja na upravljanje motocikla osobi koja nije stekla pravo na upravljanje tom kategorijom vozila.

 

U NOVOJ KAPELI AUTOMOBILOM ODUZEO PREDNOST BICIKLISTKINJI I TEŠKO JU OZLIJEDIO – U subotu, 2. travnja oko 7 sati u mjestu Nova Kapela na raskrižju Ulice Kralja Tomislava i Trga Kralja Tomislava dogodila se prometna nesreća u kojoj je teže ozlijeđena biciklistica. Osobni automobil NG registracija, kojim je upravljao 62-godišnjak s područja Nove Kapele se kretao kolnikom Trga Kralja Tomislava od juga u smjeru sjevera dok se bicikli, kojim je upravljala 65-godišnjakinja iz Nove Kapele kretao Ulicom Kralja Tomislava od zapada prema istoku. Vozač osobnog automobila dolaskom do raskrižja s Ulicom Kralja Tomislava je prošao pored vidno postavljenog znaka za obavezno zaustavljanje i započeo radnju skretanja u lijevo u smjeru zapada i tom prilikom oduzeo prednost biciklu te prednjim lijevim djelom osobnog automobila udario u prednji kotač bicikla uslijed čega je vozačica bicikla zajedno s biciklom pala na kolnik Ulice Kralja Tomislava. U ovoj prometnoj nesreći 65-godišnja biciklistica je zadobila teške tjelesne ozlijede, a liječnička pomoć joj je pružena u bolnici u Slavonskom Brodu gdje je i zadržana na liječenju. Policija će protiv 62-godišnjeg vozača osobnog automobila nadležnom državnom odvjetništvu dostaviti kaznenu prijavu za kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

 

PREVENTIVNO REPRESIVNE AKTIVNOSTI U PROMETU – Prometna policija je u proteklom tjednu od 28. ožujka do 3. travnja, na području Policijske uprave brodsko-posavske, prilikom provođenja preventivno represivnih aktivnosti u prometu na cestama evidentirala 451 prekršaj, od čega najviše prekršaja nepropisne brzine (205 prekršaja), od kojih 133 prekršaja nepropisne brzine u naselju i 72 prekršaja nepropisne brzine izvan naselja. Evidentirano je 29 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Zabilježeno je 43 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prijevoza djece (39-4), 12 prekršaja nepropisnog pretjecanja i obilaženja te oduzimanja prednosti prolaza (7-5), 12 prekršaja zbog isteka važenja prometne dozvole i neregistriranog vozila (8-4), 10 prekršaja vožnje bez položenog ispita i pod zabranom (6-4), tri (3) prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji i drugi prekršaji. Dogodilo se 23 prometne nesreće od kojih 15 s materijalnom štetom, sedam (7) prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su četiri (4) osobe lakše i tri (3) teže ozlijeđene i jedna (1) prometna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala.

 

Najveća izmjerena nepropisna brzina izvan naselja utvrđena je 30. ožujka na autocesti Bregana-Lipovac, a iznosila je 220 km/h (26-godišnjak iz Zagreba), a u naselju 102 km/h, 31. ožujka u mjestu Sapci (22-godišnjak iz Čajkovaca) dok je najveća koncentracija alkohola od 2,29 promila, očitana 31. ožujka u mjestu Vrbova, kod 53-godišnjeg vozača osobnog automobila, NG registracija.

(ANTUN JAKOBOVIĆ , policijski službenik za odnose s javnošću PUBP)

Related Post