Posjet Gospinom polju umirovljenika iz Velikog Trgovišća

767 0

Autorica Višnja Mikić

GOSPINO POLJE / BILI BRIG – U subotu 20. listopada novokapelački umirovljenici dočekali su drage goste , članove Općinske udruge umirovljenika iz Velikog Trgovišća. U okviru bogatog programa bili su nazočni svetoj misi u crkvi BDM u Novoj Kapeli, a posjetili su i drevno marijanski proštenište Gospino polje iznad Bilog Briga, u župi Vrbova. Na ovo milosno mjesto stigli su u tri autobusa. Među ostalima, s njima su bili Rudolf Kontrec, predsjednik Općinske udruge umirovljenika Velikog Trgovišća i Ana Glivetić, predsjednica Udruge hrvatskih umirovljenika Općine Nova Kapela i ujedno predsjednica Matice umirovljenika Brodsko-posavske županije.

Goste na Gospinom polju dočekali su dekan Novokaplačkog dekanata i novokapelački župnik, prečasni Goran Mitrović, zatim domaći župnik Stjepan Bagarić i Zlatko Potočki, predsjednik Udruge Dubovac koja djeluje u Bilom Brigu.

Župnik Bagarić goste je upoznao s dugom poviješću Gospinog polja, nekadašnjeg Dubovca, gdje je marijanska pobožnost prisutna i priznata gotovo 770 godina. Naglasio je kako se ove godine navršilo 260 godina štovanja sadašnjeg kipa na Gospinom polju (nekada davno, u velikoj dubovačkoj crkvi bila je gospina slika) i 100 godina od izgradnje stare kapelice ovog prošteništa.

Predsjedniku gostujuće udruge iz V. Trgovišća, Kontrecu, Bakarić je poklonio knjigu o Gospinom polju, a gost je uzvratio poklonima iz svog kraja.

Predsjednik Udruge Dubovac, Zlatko Potočki, pozdravio je goste u ime udruge, čiji su članovi ovom prigodom počastili umirovljenike i ponudili suvenire Gospinog polja.

Related Post