POSJET VRHOVNOG POGLAVARA I MODERATORA DRUŽBE MISIONARA KRVI KRISTOVE, FRANCESCA BARTOLONI, HRVATSKOJ

4755 0

16. studeni 2010. – Proteklih dana, u Hrvatskoj je, u Splitu i  Zagrebu, nekoliko dana boravio vrhovni poglavar Družbe misionara Krvi Kristove , Francesco Bartoloni, uz zamjenika i savjetnika, Williama Nordenbrock. U Misijskoj kući u Zagrebu, na Razgledu, u predahu između susreta i sastanka s misionarima, porazgovarali smo s vrhovnim poglavarom, Francescom Bartoloni.

 

Nekoliko godina unazad, misionari Krvi Kristove djeluju i u Hrvatskoj. Sjedište im je u Zagrebu, a njihova zajednica ima tri svećenika i nekoliko bogoslova. Kao moderator Družbe misionara Krvi Kristove, Bartoloni obilazi zajednice barem jedan puta u šest godina, koliko mu traje mandat. Misionari u Hrvatskoj, po ustroju Družbe, vezani su uz Poljsku. Vrhovni poglavar bio je u posjetu i vizitaciji najprije u Poljskoj, a završio u Hrvatskoj. Dva dana bio je u Splitu, a zatim u Zagrebu.

 

Kongregacija nije velika, ima oko 600 članova. Najbrojniji su svećenici, ostalo su braća. Djeluju na području 22 države.

 

Družba je osnovana u Rimu. Osnivač je sv. Gašpar Del Bufalo. Zadaća svećenika je misionarenje, življenje i promicanje duhovnosti Krvi Kristove. Družba je brojčano u porastu. Stabilan broj je u Europi i SAD-u. Vidan je brojčani napredak u Južnoj Americi, zatim u Africi, a posebno u Vijetnamu i Indiji.

 

Prvi misionar Krvi Kristove u Hrvata upravo je iz našeg kraja. To je p. Ilija Grgić iz Starog Petrovog Sela. Prije nekoliko godina pridružio mu se p. Klement Horvat iz Selnice, iz Međimurja, tako da Hrvatska za sada u Družbi misionara Krvi Kristove ima dva svećenika. Pater Ilija trenutno je u službi u župi Sv. Martina u Dugom Selu, a nedaleko središta župe, u Prozorju, gradi se nova Misijska kuća. 

Related Post

REFERENDUM

Autor - 26/11/2013 0
Poštovani gospodine Predsjedniče Hrvatskoga sabora i Predsjedniče Hrvatske Vlade!