JUBILEJ MILOSRĐA U POŽEŠKOJ BISKUPIJI

682 0

Proglas Izvanrednog jubileja milosrđa u Požeškoj biskupiji upućen vjernicima će biti obznanjen u svim župama u nedjelju, 13. prosinca

 

POŽEGA – Požeški biskup Antun Škvorčević predstavio je 7. prosinca mladim svećenicima u Požegi Proglas Izvanrednog jubileja milosrđa u Požeškoj biskupiji upućen vjernicima a koji će biti obznanjen u svim župama ove mjesne Crkve u nedjelju, 13. prosinca. Biskup u Proglasu podsjeća na najavu pape Franje da će Jubilej za Opću Crkvu započeti na svetkovinu Bezgrješnog začeća, 8. prosinca 2015. a završiti na svetkovinu Krista kralja svega stvorenog, 20. studenog 2016. a da će iduće nedjelje po odredbi Svetog Oca biti otvorena Sveta vrata na požeškoj katedrali i na voćinskom svetištu te tako započeti Jubilej milosrđa u Požeškoj biskupiji.

 

Biskup potom obrazlaže da je jedan od glavnih razloga što je papa Franjo proglasio Izvanredni jubilej milosrđa odgovor vjere na stanje u svijetu pritisnutom zlom, nasiljem i siromaštvom te kaže: „Svjedoci smo kako u svijetu vlada nemoć pred teškom stvarnošću zla, ratova, nasilja, nepravde i siromaštva, o čemu nam veoma rječito govori i nedavni teroristički napad u Parizu te brojni prognanici  s Bliskog i Dalekog Istoka i iz Afrike u bijegu pred nasiljem. Mnogi svjetski vođe vjeruju da se  taj problem može riješiti primjenom sile. No, to je pokušaj sučeljavati se s posljedicama a ne  s uzrokom zla. Iskustvo nam govori da se na taj način zlo samo povećava. Opredijeliti se isključivo za silu značilo bi našu sudbinu povjeriti diktatu zla. Sveti Otac je odlučio Izvanrednim jubilejom podsjetiti na milosrđe kao put kojim se zlu možemo uspješnije suprotstaviti nego silom. Doziva nam u svijest da tako djeluje Bog i da je njegova ljubav, bogata milosrđem i praštanjem, očitovana u Isusu Kristu, u njegovoj muci, smrti i uskrsnuću moćna duboko promijeniti naše ranjeno stanje zlom i smrću te po našoj suradnji s njime ostvarivati nove odnose među ljudima, napose među siromašnima i drugima  potisnutima na rub društva. Milosrđe nije u suprotnosti s pravednošću nego je ono njezino najveće ostvarenje. Papa nas  želi ‘snažnije usmjeriti na milosrđe, kako bismo sami postali djelotvornim znakom Očeva djelovanja’ (LM 3). Biskup zaključuje: „Svjesni od kolikog je značenja inicijativa Svetog Oca u suvremenom svijetu, s dubokom zahvalnošću prihvaćamo u Požeškoj biskupiji Izvanredni jubilej milosrđa te se rado uključujemo u različite programe kako bi nam to sveto vrijeme uistinu bilo posebnom ‘Godinom milosti Gospodnje’ (Lk 4,19).

U daljnjem dijelu Proglasa biskup donosi tumačenje pape Franje o jubilejskom oprostu podsjeća kako je papa Franjo  odredio da hodočašća budu jednom od prvih sastavnica Jubileja na kojima postoji mogućnost postići jubilejski oprost te je najavio arhiđakonatska hodočašća tijekom iduće korizme u požešku Katedralu po sljedećem rasporedu: u subotu, 13. veljače 2016. hodočaste vjernici iz župa Posavskog arhiđakonata (Novogradiškog i Novokapelačkog dekanata); u subotu, 27. veljače hodočaste vjernici iz župa Katedralnog arhiđakonata (Požeškog, Pleterničkog i Kaptolačkog dekanata); u subotu, 5. ožujka hodočaste vjernici iz župa Zapadno-slavonskog arhiđakonata (Pakračkog i Novljanskog dekanata); u subotu, 12. ožujka hodočaste vjernici iz župa Slavonsko-podravskog arhiđakonata (Našičkog, Slatinskog i Virovitičkog dekanata). Biskup je istaknuo kako u taj korizmeni raspored valja uvrstiti i hodočašće vjernika Požeške biskupije u Svetu zemlju od 16. do 22. veljače 2015. na kojem će stotinjak hodočasnika, predvođeni dijecezanskim biskupom, na svetim mjestima Isusova života, muke, smrti i uskrsnuća moliti za dar Božjeg milosrđa  i oprosta, posebno za one koji su se udaljili od Boga i Crkve u našoj Biskupiji.

Pored spomenutog biskup je odredio da se uz voćinsko svetište gdje se jubilejski oprost  može primiti svaki dan pod određenim uvjetima, on može postići i u drugim marijanskim svetištima Požeške biskupije na dan hodočašća: Pleternica, Kloštar kod Slav. Kobaša, Kutjevo, Gospino Polje iznad Bilog Briga u župi Vrbova, Jasenovac, Velika i Suhopolje. Uz to, u svakoj župnoj crkvi moguće je postići jubilejski oprost na svetkovinu njezina prvog zaštitnika. U Proglasu biskup navodi kako se jubilejski oprost po odredbi pape Franje može postići na bolesničkoj postelji ili u staračkoj nemoći i osami, u zatvoru i u najširem smislu uvijek kad neki vjernik bilo kada i bilo gdje učini jedno ili više tjelesnih ili duhovnih djela milosrđa. Konačno biskup priopćuje o Papinom ovlaštenju svih svećenika da tijekom Godine milosrđa mogu odrješivati u ispovijedi od grijeha abortusa.

Na kraju Proglasa biskup Škvorčević priopćuje o određenim programima koji će se tijekom Svete godine, napose u korizmni odvijati u Požeškoj biskupiji i biti sastavnim dijelom priprave za biskupijski euharistijski kongres 2017. o 20. obljetnici uspostave Požeške biskupije te kaže: „Sav je naš korizmeni program usmjeren prema Svetom trodnevlju Isusove muke, smrti i uskrsnuća te ćemo u vazmenom bdijenju svete subote obnoviti svoju vjeru u pobjedu Božjeg milosrđa i obećati mu krsnu vjernost te u toj svijesti slaviti uskrsnu osminu koja završava Nedjeljom Božanskog milosrđa ili Bijelom nedjeljom. Nakon toga nastavit ćemo s pouskrsnim katehezama, s posebnom pozornošću na sakrament svete euharistije, usmjerenima prema svetkovini Pedesetnice kada je Crkva snagom Duha Svetoga  započela svoje očitovanje i ostvarivanje tijekom povijesti do danas, okupljena oko euharistijskog otajstva i hranjena sakramentalnim Tijelom i Krvlju Isusovom što ćemo javno očitovati na svetkovinu Tijelova. S tim otajstvom povezana su i slavlja prvih svetih pričesti i svete potvrde, te kandidatima za navedene sakramente i njihovim roditeljima treba u pripravi približiti otajstvo Isusova milosrđa, napose rastavljenima i ponovno oženjenima. Navedeni i drugi programi sastavni su dio župne priprave za naš biskupijski euharistijski kongres koji ćemo po odluci donesenoj prije deset godina slaviti 2017. o 20. obljetnici uspostave Požeške biskupije.“ Biskup zaključuje Proglas riječima „Neka Gospodin pomogne da po zagovoru Presvete Bogorodice, Majke milosrđa, Jubilej donese obilne plodove u našem osobnom i društvenom životu te i mi zaslužimo Isusovu pohvalu: Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe! (Mt 5,7).“

Proglasu je dodana odredba da se od 13. prosinca pa do završetka jubileja svaki dan na koncu svake svete mise s narodom u svakoj župnoj crkvi moli Molitva pape Franje u Godini milosrđa te zaključi pjevanjem gesla „Milosrdni kao Otac“ koji se svima dostavljaju u prilogu.

 

Related Post