POSLJEDNJI LONČAR – Zanat s kojim odumire i dio prošlosti

1266 0

VRBJE, 14. kolovoza 2011. – Lončarstvo je zadat koji odumire. Nekada se bez lončarskih proizvoda nije mogao zamisliti život u seoskim domaćinstvima. Najviše plastično, a i drugo posuđe i predmeti potisnuli su lončariju tako da samo rijetki kao štio je Ivan Serdar iz Konjika kod Oriovca još održavaju tradiciju lončarske proizvodnje. Kaže da

je posljednji lončar u brodsko posavskoj županiji i ne nada se da će ga netko naslijediti. Radostan je što neke škole, kao na primjer Osnovna škola „Matija Gubec“ iz Cernika, imaju interesa da djecu nauče nešto o lončarstvu, pa se zato rado odaziva i dolazi u Cernik. Budući da se više ne koriste, ili rijetko, lončarski proizvodi danas su postali dio tradicije koja se kupuje kao suvenir. Bilo je tako u nedjelju i u Vrbju.

– Smatram da bi država trebala poticati ovakvu proizvodnju, ali i neke druge proizvodnje i obrte, da bi se sačuvala tradicija koja će u suprotnom izumrijeti. Nije to proizvodnja od koje se može živjeti ali ju je nužno održati kao dio identiteta i dio prošlosti. Zato smatram, da bi nadležne institucije i neka ministarstva trebala novčano stimulirati ljude koji bi se lončarstvom bavili kao sporednom djelatnošću – kaže Ivan Serdar.

Related Post