NOVOGRADIŠKI RATNI SPOMENAR (2) – Banjalučki korpus JNA prelazi Savu

2007 0

NOVA GRADIŠKA, 17. kolovoza 2011. – S manjom ili većom žestinom borbe se 16. kolovoza 1991. godine cijeli dan vode na području Okučana. Prekinut je željeznički promet, a povremeno se prekida i promet autocestom. Pripadnici prometne policije pod kontrolom drže cestu od Nove Gradiške prema Okučanima i magistralnu cestu od Okučana

prema Bosanskoj Gradiški. Na cestama koja vode u sela na području Okučana postavljene su barikade od srušenih stabala, a čuvaju ih naoružani civili. 

Rezervisti Zbora narodne garde , koji su se uputili iz Nove Gradiške u Gornje Bogićevce na koje je otvorena minobacačka vatra iz Smrtića, Okučana i okolnih polja, u Smrtiću su upali u zasjedu. Kod zatvorenog ugostiteljskog objekta primijetili su skupinu žena i djece. Kada se tridesetak gardista približilo tom mjestu, žene i djeca u ušli u osobne automobile i odvezli se. Tada je na gardiste iz kuća, gospodarskih zgrada i zaklona nedaleko sela otvorena unakrsna vatra iz lakog i teškog pješačkog oružja. Dva pripadnika rezervnog sastava Zbora naredne garde su poginula, tri su zarobljena, dva su se smatrala nestalim, a dva su ranjena, jedan teže i jedan lakše.

Postrojbe zbora narodne garde i Ministarstva unutarnjih poslova pokušavaju na području Okučana uvesti red i normalizirati stanje. Pobunjeni Srbi u civilu i uniformama JNA pružaju, međutim, snažan otpor.

U večernjim satima oklopna postrojba Banjalučkog korpusa, koja je iz Banja Luke u Bosansku Gradišku došla s 20 tenkova i bila stacionirana na nogometnom igralištu NK !Kozara!, otvorila je vatru iz tenkovskih topova po Staroj Gradiški. Borbeni zrakoplovi jugoarmije raketiraju ispostavu Policijske postaje u Staroj Gradiški i razaraju je. Iz zrakoplova teškim strojnicama puca se po policijskoj postrojbi. Budući da se nisu mogli oduprijeti napadu zrakoplova i tenkova, postrojbe policije i pričuvnog sastava Garde su se počele povlačiti magistralnom cestom Stara Gradiška – Okučani, prema autocesti. Žestoke borbe na bojištu oko Okučana i Stare Gradiške, vođene u subotu poslijepodne 17. kolovoza, utihnule su tek u nedjelju u ranim jutarnjim satima. U velikom požaru izgorjela je u Okučanima pilana novogradiške drvoprerađivačke industrije „Stjepan Sekulić“

17.kolovoza iz Bjelovara, kroz Daruvar, u Okučane je došla oklopna postrojba Varaždinskog korpusa u kojoj je bilo: 11 kamiona, 23 oklopna vozila, tri pinzgauera. 17. i 18. kolovoza borbeni zrakoplovi polijeću u više navrata s banjalučke zračne luke i nadlijeću ratno područje. Kolone vozila JNA iz Slovenije i Srbije kreću se prema raznom području i prolaze autocestom.

U nedjelju 18. kolovoza oklopna postrojba Banjalučkog korpusa, rezervisti iz Bosne i Srbije i četnici prelaze preko mosta na Savi i zauzimaju položaje u šumi Prašnik i uz kanal Strug. UZ bosansku obalu save, od Bosanske Gradiške prema Srpcu, ukopava se dalekometno topništvo JNA i gomilaju rezervisti iz Bosne.Kod Srpca dolazi inženjerijska jedinica JNA s pontonskim mostovima.

Izbijanjem ratnih sukoba u Gornjim Bogićevcima i Kosovcu, selima nedaleko Okučana, i napadom Banjalučkog korpusa na Staru Gradišku, započinje nezapamćen egzodus hrvatskog pučanstva.

foto: Mario Filipi

Pilana u Okučanima nakon požara

Gornji Bogićevci

Related Post

POČAST BRANITELJIMA

Autor - 30/04/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 30. travanj 2012. – Sjećajući se povijesne težnje stvaranja hrvatske države, prigodom obilježavanja Vojno redarstvene akcije „Bljesak“ i…

BURZA RADA

Autor - 14/03/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 14. ožujak 2013. – Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje novogradiško područje po nezaposlenosti u posljednjih godinu dana…