Potpisani ugovori za izgradnju reciklažnog dvorišta u Rešetarima

1136 0

Autor Franjo Samardžić

REŠETARI, 27. kolovoza 2019. – Danas je u Rešetarima bilo razloga za još jedno zadovoljstvo jer se nizu projekata milijunskih vrijednosti koji se realiziraju ove godine dodala izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta za područje općine Rešetari. Danas su, naime, potpisani ugovori s izvođačem radova požeškom tvrtkom Promet građenje i tvrtkom Ingri iz Rušice koja će obavljati nadzor.
Projekt ukupne vrijednosti 5.174.904,38 kuna, od kojih su prihvatljivi troškovi određeni u iznosu od 4.837,258,75 je financiran iz Kohezijskog fonda putem Ministarstva Zaštite okoliša i energetike. Bespovratna EU sredstva iznose 4,1 milijun kuna, a Općina Rešetari u ovom projektu sudjeluje s 15 posto svojih sredstava.
O pripremi projekta, samom projektu i njegovom značaju za stanovništvo općine govorili su načelnik Zlatko Aga i Boris Majić koji je pomagao u izradi projekta.
-Ovaj projekt je veoma značajan za općinu Rešetari jer smo općina koja ima preko tri tisuće stanovnika i obvezu izgraditi reciklažno dvorište i tako zadovoljili sve zakonske obveze u programu gospodarenja komunalnim otpadom. Početkom 2020. godine Općina Rešetari će početi s novim vidom gospodarenja otpadom – kazao je načelnik Zlatko Aga i zahvalio se Ministarstvu zaštite okoliša o energetike jer su Općini Rešetari pomogli da dobije bespovratna sredstva za ovaj projekt koji će se realizirati do 19. ožujka 2010. godine.
Zadovoljna je bila i Milka Perković, predsjednica Općinskog vijeća, jer se, kazala je, ovaj i niz drugih projekta u općini realizira u vrijeme njenog mandata.
Ugovore su potpisali Anka Šutalo direktorica tvrtke Promet građenje i Ante Dukić, predstavnik tvrtke Ingri. Budući se radi o tvrtkama koje već imaju poslovno iskustvo s ovakvim projektima čula su se uvjerenja da će ovaj projekt biti realiziran u određenom roku.
U ime tvrtke Sintagma koja je zadužena za promidžbu i vidljivost, te izvještavati o provedbi projekta, govorila je Gordana Timarac.
-Općina Rešetari se ističe po provedbi projekata na našem području, a usudila bih se reći i šire. Često puta smo surađivali, a u okviru ovog projekta smo angažirani za promidžbu i vidljivost. Provest ćemo razne izobrazno-informativne aktivnosti, organizirati radionice na temu održivog gospodarenja otpadom, distribucija informativnih letaka, brošura i promotivnih materijala, te voditi računa o oglašavanju i promidžbi projekta u medijima kako bi se stanovništvo informiralo o važnosti ovog projekta – kazala je Gordana Timarac.
Istaknimo. Cjelokupno stanovništvo općine Rešetari imat će direktnu korist od izgradnje i8 opremanja reciklažnog dvorišta jer je ono osnovni preduvjet za poboljšanje sustava odvojenog prikupljanja otpada „od vrata do vrata“, što će u konačnici dovesti do toga da kućanstva imaju manje mjesečne račune za odvoz otpada. Stanovništvo će imati korist od projekta i na način da će imati uređeno mjesto na kojem će moći odložiti problematični otpad umjesto da ga odbacuje s komunalnim otpadom ili u prirodu.

Related Post

BERBA GROŽĐA „STARCI 2013.“

Autor - 15/09/2013 0
STARCI, 15. rujna 2013. – Dvadesetogodišnja Valentina Belančić iz Nove Gradiške prva je Vinka kraljica „Sveti Vinko“ izabrana na manifestaciji…